12 % от 248 пловдивчани имат завишена кръвна захар, отчете мини-проучване

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
12:58 / 18.12.2011
1459
Точно 248 пловдивчани успяха да проверят вчера, 17 декември, нивото на кръвната си захар безплатно, с безопасно убождане, буквално за секунди. 5 момичета - доброволци, студенти 3-ти курс в специалност "Медицинска сестра" в Медицински университет - Пловдив, отделиха 5 часа от почивния си ден, за да тестват всеки желаещ в мол "Галерия Пловдив".
 
"От 248 пловдивчани 21 имаха кръвна захар над нормалното ниво, 8 бяха с много високи стойности - тези 8 човека не знаеха, че имат такъв проблем, не знаеха, че имат диабет", конкретизира резултатите от измерването Цветомила Вълчева, старши преподавател в Медицински университет - Пловдив.

Това мини проучване сочи доста тревожни факти - 12 процента от тестваните имат проблем с кръвната захар. "Ние тук не поставяме диагноза диабет, а насочваме хората какво да направят. Най-голямата заблуда е, че диабетът е болест на възрастните. За съжаление и децата страдат от него, родителите трябва да знаят това. А диабетиците трябва редовно да контролират състоянието си", предупреди Цветомила Вълчева.

С акцията за безплатно измерване на кръвната захар стартира голямата КОЛЕДНА БЛАГОТВОРИТЕЛНА БАЗАРНА СЕДМИЦА, организирана от "Националната асоциация на децата и младите хора с диабет". До 23 декември, включително, от 11 до 20 часа, всеки, който иска ще може да закупи ръчно направен от децата с диабет коледен подарък, както и безплатно да тества кръвната си захар. Уникалните елхички, коледни венчета, свещници, плетени шалчета, чорапи, терлици, бижута, картички, фигурки за елха са на символични цени - от 1 до 10 лв. Събраните средства ще отидат за Медицинския център към асоциацията, обясни нейният председател Елисавета Котова. В центъра организират почасово гледане на малчугани, измерване на кръвната захар, консултации с лекар специалист и диетолог и др. Щандовете на благотворителния базар са разположени в коридора, който води към магазина за бебешки стоки, аксесоари и детски играчки "Jerry", вляво от централния вход на мол "Галерия Пловдив".

Виж коментарите (3)
Още новини от Новини от Пловдив:
Почерня от полиция край булевард "Източен" в Пловдив
Дама: Тези двамата май си мериха инструментите - на кого е по-мал...
Последна информация за разпространението на коклюш в Пловдив и ре...
БСП Пловдив: Социализмът означава безплатно образование и здравео...
Шофьор: Отнемане на книжките на всички, които смятат, че синият е...
Бляскава церемония събра известни особи в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).