В САЩ искат да забранят TikTok

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
20:01 / 13.03.2024
2519
Камарата на представителите на САЩ прие в сряда законопроект, забраняващ TikTok в Съединените щати, освен ако видео платформата не бъде продадена от нейния китайски собственик, съобщава CNN. Конгресмени твърдят, че настоящата структура на собственост на TikTok е заплаха за националната сигурност. В отговор TikTok обвини законодателите, че "бързат" да одобрят законопроекта.

Камарата на представителите в САЩ прие законопроект, който принуждава ByteDance да продаде TikTok или социалната мрежа ще бъде забранена в САЩ.

В сряда (13 март) Камарата на представителите на САЩ прие с огромно мнозинство законопроект (356 "за" и 65 "против"), който дава на китайския собственик на TikTok - ByteDance  около шест месеца да се освободи от американските активи на приложението за кратки видеоклипове или ще се изправи пред забрана.

Законопроектът е приет с 352 гласа, с двупартийна подкрепа, но е изправен пред по-несигурен път в Сената, където някои предпочитат различен подход към регулирането на приложенията с чуждестранна собственост, пораждащи опасения за сигурността на САЩ.

Съдбата на TikTok, който се използва от около 170 милиона американци, се превърна в основен въпрос във Вашингтон. Законодателите заявяват, че техните офиси са получили голям брой обаждания от потребители на TikTok в тийнейджърска възраст, които се противопоставят на законодателството, като "обемът на жалбите понякога е надхвърлял броя на обажданията с искане за прекратяване на огъня между Израел и ХАМАС в Газа".

"Този процес беше таен и законопроектът беше прокаран по една единствена причина: това е забрана", коментира говорител на TikTok след гласуването, като добавя, че се надява Сенатът "да вземе предвид фактите и да се вслуша в избирателите си", когато разглежда законопроекта, предава Reuters.

Мярката е последният от поредицата ходове във Вашингтон в отговор на опасенията на САЩ за националната сигурност, свързани с Китай, които обхващат отрасли от превозни средства през усъвършенстваните чипове за изкуствен интелект до крановете в американските пристанища.

Виж коментарите (0)

Още по темата (33):
26.04.2024 Джо Байдън сподели, че е мислил за самоубийство
19.04.2024 Мъжът, който се самозапали пред съда в Ню Йорк е в критично състояние
19.04.2024 Мъж се самозапали пред сградата на съда, в който се провежда процесът срещу Тръмп
25.03.2024 Флорида забрани на непълнолетните да използват социални медии
28.02.2024 Съдия по дело на Тръмп получи плик с бял прах
18.02.2024 Доналд Тръмп със собствена марка маратонки: Мисля, че ще са голям хит
Още новини от Международни новини:
Цената на петрола се вдига, какво ще стане с бензина
Днес е Денят на Европа
Вижте тези десетки хиляди нови автомобили, Европа се дави от кита...
Любим на стотици хиляди хора плаж ще продължава да стои затворен
Престрелка пред имението на известен рапър, има тежко ранен
4.1 по скалата на Рихтер разлюля наша съседка!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).