Украйна планира да отзове новия посланик в България заради скандал с назначението

Автор: Иван Христов
Коментари (6)
12:54 / 14.01.2023
4439
Офиса на президента на Украйна планира да отзове новия посланик в България Олеся Илашчук, след чието назначаване на този пост избухна скандал. Сега се търси кандидат, който да замести дипломата. Това съобщи на страницата си във Фейсбук журналистът, ръководител на проекта "Главком“, ръководител на борда на Института за световна политика Виктор Шлинчак, пише украинското издание "Обозревател“.

"Сега остава да изчакаме колко време ще отнеме това "търсене“, добави той.

По-рано украинците се обърнаха към президента Володимир Зеленски с молба да освободи Олеся Илашчук от поста посланик на Украйна в България. Създадена е петиция, която вече е събрала почти хиляда подписа.

"Украинско-българските отношения са изключително важни. България е страна-членка на НАТО и ЕС, към която Украйна се стреми да се присъедини. България наскоро се съгласи да предостави на Украйна оръжие и сега има шанс за развитие на сътрудничеството в сферата на отбраната. Вярваме, че че в такъв решаващ момент, по време на пълномащабна война, посланикът на Украйна в България трябва да бъде по-професионален и опитен човек“, се казва в призива.

Президентът Володимир Зеленски назначи Олеся Илашчук за посланик на Украйна в България. Съответният указ беше подписан на 23 декември. Медиите в Украйна писаха, че гещалт терапевтът няма нито дипломатически опит, нито опит на държавни позиции. Преди това тя се определя като специалист по сексология и скъпоценни бижута.

Министерството на външните работи на Украйна реагира на скандала с назначаването на Илащук. Те отбелязаха, че тя има необходимото образование за това.

Виж коментарите (6)
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
Известна крепост е застрашена от рухване
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Тази вечер е регистрирано поредното силно земетресение
Мнение на експерт: Успехите на Русия се дължат на забавянето на а...
Земетресение събуди Южна Гърция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).