Учителка дари 1 млн. долара за обучение на деца със специални нужди

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
12:03 / 10.06.2018
5649
Американската учителка Женвиев Вие Кава завеща своите спестявания в размер на 1 милион долара за създаването на фонд в помощ на децата с проблемно психофизично развитие, които искат да следват висше образования, съобщава вестник "Ню Йорк Таймс“. Учителката е починала преди 7 години на възраст 89 години, но съдържанието на нейното завещание стана известно едва сега, когато бе създаден благотворителен фонд. 

За сметка на лихвите от влога на обща стойност 1 милион долара всяка година най-малко един студент ще получава стипендия в размер на 25 000 долара, с която ще плаща своето обучение в университет. Изплащането на парите ще започне през 2019/2020 г. От 1945 г. Женвиев Вие Кава е работила в продължение на няколко десетилетия като учителка в Ню Джърси на деца с особености в развитието. 

Неин близък приятел сподели, че тя през целия си живот е пестила пари, без да си купува излишни неща. Така въпреки скромната си заплата тя е спестила огромна сума, която е решила да дари. 

Учителката дори се е лишила от слухов апарат, когато е започнала да чува лошо. Тя почти не си е купувала дрехи и не е излизала в отпуск след смъртта на своя съпруг. Двойката не е имала деца. Според приятеля на Женвиев Ричард Яблонски тайната на пестеливостта й се крие в нейната младост, която е съвпаднала с тежките времена на Великата депресия, когато много американци са живеели в бедност и са били принудени да правят икономии. 

"Нейното семейство е преживяло Депресията и мисля, че именно това е оказало огромно влияние на нейния живот, защо тя е била толкова пестелива“, смята той.

Източник: БГНЕС

Виж коментарите (1)
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
Известна крепост е застрашена от рухване
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Тази вечер е регистрирано поредното силно земетресение
Мнение на експерт: Успехите на Русия се дължат на забавянето на а...
Земетресение събуди Южна Гърция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).