Турция е предотвратила прихващане на нейни самолети над Егейско море

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
17:59 / 17.12.2022
1586
Министерството на отбраната в Анкара съобщи, че е предотвратило ново прихващане от гръцките военновъздушни сили на турски самолет във въздушното пространство над Егейско море. Това се казва в съобщение на турското военно ведомство, публикувано в социалната мрежа "Туитър“.

Турция не признава гръцката въздушна зона около островите в Егейско море. В резултат на това турски изтребители редовно нарушават въздушните граници на съседната държава, а Гърция вдига своите самолети, за да ги прихване.

"Гръцките ВВС се опитаха да прихванат наши самолети, които изпълняваха задачи в рамките на мисията на НАТО в международното въздушно пространство, получиха необходимия отговор. Мисията на НАТО беше успешно завършена", се казва в доклада. Кога е станал този инцидент между Турция и Гърция, не се уточнява.

Пореден кръг от напрежение в отношенията между двете съседки и партньори от НАТО възникна в края на септември, когато се появиха съобщения за прехвърляне на бронирани машини към гръцките острови Лесбос и Самос в Егейско море, които имат демилитаризиран  статут. В тази връзка Анкара заяви, че Атина разполага там военна техника в нарушение на международните споразумения, по-специално на Лозанския (1923 г.) и Парижкия (1947 г.).

Турция и Гърция многократно са се оказвали на ръба на военен конфликт заради статута на спорните острови, границите на териториалните води и въздушното пространство в Егейско море. Териториалните води на Гърция се простират до 6 морски мили, но Атина твърди, че има право да ги разшири до 12 морски мили, международно признат стандарт. На свой ред Анкара предупреди Атина, че подобно разширяване от страна на Гърция на нейните териториални води би било претекст за обявяване на война.

Виж коментарите (0)

Още по темата (12):
16.01.2023 Чавушоглу призовава САЩ да поддържат "баланс" в отношенията с Гърция и
Турция 
15.01.2023 Гърция ще проведе парламентарни избори през пролетта
14.01.2023 Мицотакис: Няма да има американска база в Александруполис
29.12.2022 Турция няма да позволи на Гърция да разшири териториалните си води, предупреди Чавушоглу
28.12.2022 Анкара претендира за правата на турските киприоти върху новооткритото газово находище край Кипър
19.12.2022 Турция предупреди Гърция
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
Известна крепост е застрашена от рухване
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Тази вечер е регистрирано поредното силно земетресение
Мнение на експерт: Успехите на Русия се дължат на забавянето на а...
Земетресение събуди Южна Гърция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).