Сноудън: Не съм избирал да живея в Русия

Автор: Екип на Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:05 / 14.09.2019
1693
Бившият служител на американската Агенция за национална сигурност Едуард Сноудън, заяви, че би се изправил пред съда в САЩ ако му бъде дадена възможност да обясни пред магистратите мотивите си да предаде секретни материали на журналисти. В интервю за NPR, цитирано от news.bg, той посочи също, че би искал съдът да се запознае със самите материали.

Смята, че връщането в САЩ само за да получи присъди би било неправилен сигнал към други хора, които биха се оказали в подобна ситуация. "Никой не става разобличител по собствено желание", твърди Сноудън.

Живее с мисълта, че е изпълнил задачата си и не изразява съжаление, че е застрашил националната сигурност на страната си.

Сноудън, който от 6 години живее в Русия, призна, че руските спецслужби са се опитали да го склонят да сътрудничи, но твърди, че е отказал и че е "унищожил достъпа си до секретни материали", тъй като не е знаел какво ще се случи в бъдеще.

В. "Guardian" пише, че той в момента има сравнително нормален живот, но би искал да живее в САЩ или да получи убежище в Германия.

Пред в. "Die Welt" Сноудън коментира, че ако днес Германия му предостави убежище, това вече не би се възприело като акт на враждебност към САЩ.

В телефонно интервю за американската радиостанция NPR той заяви, че е търсил убежище в 27 страни и че не е избирал да живее в Русия.

На 17 септември излизат мемоарите му, които ще се продават в 20 страни.

През юни 2013 г. Едуард Сноудън предаде на журналисти от в. "The Washington Post" и в. "The Guardian" информация за мащабно подслушване, извършено о Агенцията за национална сигурност на САЩ и британския Център за правителствени връзки (GCHQ). Впоследствие той избяга в Хонконг, а оттам - в Москва, където прекара 40 дни в транзитната зона на летище "Шереметиево", тъй като американският му паспорт беше анулиран. След това Москва му предостави временно убежище, а през 2014 г. той получи разрешение за пребиваване.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
Известна крепост е застрашена от рухване
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Тази вечер е регистрирано поредното силно земетресение
Мнение на експерт: Успехите на Русия се дължат на забавянето на а...
Земетресение събуди Южна Гърция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).