Шотландия иска независимост заради "Брекзит"

Автор: Георги Кирилов
Коментари (0)
20:08 / 19.12.2019
2599
Премиерът на Шотландия Никола Стърджън поиска да проведе нов референдум за независимост на страната, но британското правителство отказа да даде разрешение, предаде БТА.

Според Никола Стърджън втори референдум за независимост на Шотландия е "демократично искане“. Нейната Шотландска национална партия спечели 48 от общо 59-те депутатски места в Шотландия на парламентарните избори в Обединеното кралство миналата седмица. Този резултат прави поредния референдум "неоспорим“, каза тя. 

Не така смята британското правителство, което казва в свое изявление, че евентуален втори референдум за независимост догодина би поставил под съмнение резултата от референдума през 2014 г., когато шотландците решиха да не се отделят от Обединеното кралство. Нов референдум би бил в нарушение на даденото тогава обещание на народа на Шотландия, че подобен вот се организира само веднъж в живота на едно поколение, се казва в становището.

Стърджън заяви, че резултатите от изборите показват, че "Шотландия не желае правителството на консерваторите да я извади от Европейския съюз“.

Ето как коментира тя още преди да получи отказ от британското правителство:

"Често ми задават въпроса: "Какво ще направите, ако Борис Джонсън каже "Не". Както съм казвала и преди, ще обмисля всички разумни варианти за гарантиране на правото на Шотландия на самоопределение. В съответствие с ценностите ни ние признаваме, че референдумът трябва да е законен и да бъде приет за легитимен тук, в Шотландия, и в останалите части на Обединеното кралство, а също така от Европейския съюз и международната общност", каза Стърджън.


Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Престрелка пред имението на известен рапър, има тежко ранен
4.1 по скалата на Рихтер разлюля наша съседка!
Пречката, която спъва България за еврозоната
Нов пътен знак изненада шофьори в ЕС
Цената на кафето скача сериозно
Картина на Караваджо, струваща милиони, ще бъде изложена в музей ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).