Руската църква притежава имоти до военни обекти в Норвегия

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
18:36 / 19.10.2022
1104
Руската православна църква е закупила в последните няколко години чрез различни конгрегации няколко имота в Норвегия в близост до важни военни обекти на скандинавската страна, съобщава в последния си брой норвежкото издание Dagbladet.

Така например конгрегация в Берген, свързана с Руската патриаршия в Москва, се е установила в близост до един от най-важните обекти на норвежките въоръжени сили.

Хааконсверн, близо до Берген, е най-важното пристанище и база на норвежкия флот. Тук са разположени фрегати, подводници и катери. В близост до базата се намира военноморската академия, в която се обучават офицери.

Справка в имотния регистър показва, че през 2017 г. конгрегацията "Богоявление" е закупила молитвения дом в Сорейде. Сградата се намира на 3 км от Хааконсверн и от околностите ѝ се вижда отлично по-голямата част от норвежката военноморска база.

В Рогаланд няколко руски конгрегации притежават няколко имота в Кармой, Клеп и Брин.

В Ставангер бивш лидер на местната руска православна общност притежава имот в непосредствена близост до Съвместния координационен център на НАТО в Ята (Joint War Center). Хотелът се намира на около километър от този важен военен обект и на около 15 минути пеша.

Освен това Руската църква има паство в Киркенес във Финмарк, на около 1,6 км от руската граница.

Районът е известен с тесните си връзки с Русия, а много руснаци живеят и от норвежката страна на границата.

От 1996 г. Руската църква притежава и енорийска сграда в Осло.

Експертът по сигурността Алфа Сефланд Винге провежда изследвания в областта на социално- критичната инфраструктура и обучението във Военноморската академия. Тя казва, че имотите, собственост на руснаци, като този край Хааконсверн, може да са проблем, но не прави прибързани заключения.

Възможно е тези сгради да се използват не само за религиозни цели, но нямам основание да твърдя, че това се случва тук - обяснява тя.

Има много начини, по които сградите и имотите, като молитвения дом край Хааконсверн, могат да бъдат използвани - от прихващане и прекъсване на сигналите до управление на дронове и настаняване на хора, които картографират района, уточнява норвежкият експерт.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Любим на стотици хиляди хора плаж ще продължава да стои затворен
Престрелка пред имението на известен рапър, има тежко ранен
4.1 по скалата на Рихтер разлюля наша съседка!
Пречката, която спъва България за еврозоната
Нов пътен знак изненада шофьори в ЕС
Цената на кафето скача сериозно


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).