Произвеждат ток от кравешки изпражнения

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
17:06 / 24.01.2023
1302
Високотехнологична млечна ферма е сред първите в Босна, превръщащи биогаз от животински изпражнения и силаж в електричество. Фермата си е поставила за цел да стане енергийно самостоятелна във време, когато високите цени на енергията представляват риск за зависимият от субсидии селскостопански сектор, пише Ройтерс.

Проектът във фермата Spreča, в северната част на богатата на въглища балканска страна, е в съответствие с усилията на правителството за постепенно пренасочване на производството на енергия към възобновяеми източници.

Той е в състояние да произведе повече електроенергия за един час, отколкото средното домакинство консумира за един месец. Производството на енергия е започнало през септември с 50-60 процента от капацитета поради регулаторни изисквания, но системата ще може да произвежда 600 киловата на час, след като заработи с пълен капацитет.

Това се случва в момент, когато цените на торовете, храните и енергията се повишиха след нахлуването на Русия в Украйна.

 Идеята сместа от кравешки и пилешки изпражнения, царевичен силаж и други органични отпадъци, налични във фермата, да се превърне в биогаз се роди преди почти десетилетие, разказа директорът на фермата Саид Карич.

Това е първият подобен проект в автономната босненско-хърватска федерация, според Карич и ръководителя на проекта Мирсад Турсунович.

"Беше предвидено да се допълнят съществуващите процеси във фермата", заяви Карич във фермата, собственост на млечната ферма Sarajevo Milkos, която обхваща 800 хектара собствена и наета земя и има капацитет за 2000 високопродуктивни говеда.

Схемата във фермата, която вече използва автоматизация и високотехнологични машини, е подкрепена от правителството и финансирана от "Сараево Милкос".

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Тази вечер е регистрирано поредното силно земетресение
Мнение на експерт: Успехите на Русия се дължат на забавянето на а...
Земетресение събуди Южна Гърция
Удължaвaт eвтиния poyминг в EC
Природен феномен в Гърция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).