Президентът на Сърбия призна за опасните си връзки с Цветан Василев

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (5)
14:25 / 28.12.2016
6293
Президентът на Сърбия Томислав Николич призна за опасните си връзки с банкера-беглец Цветан Василев под натиска на въпросите на белградски журналисти. На пресконференция в сръбската столица той потвърди, че мажоритарният собственик на КТБ, източил милиарди от фалирания трезор, е спонсорирал фондацията на съпругата му Драгица Николич, предаде изданието insajder.net, цитирано от "Монитор".

По време на годишната си пресконференция, на конкретно зададен въпрос Николич бе принуден да каже, че укриващият се в Белград Василев също е сред дарителите на НПО-то, но се
пробва да омаловажи спонсорството от човек,
срещу когото вече трета година в Сърбия се влачи процедура за екстрадирането му у нас.

"Доколкото аз знам, от 1,2 млрд. динара, Цветан Василев е платил 200 000", обяви Николич въпреки твърденията на сръбските медии, че подсъдимият у нас за организиране на престъпна група за източването на КТБ, банкер в същност е внесъл 2 млн. динара, равняващи се на около 10 хил евро. 

"По същото време той взе фабриката за стъкло в Парачин и искаше да направи дарение на фондацията. Не съществуваше нито една причина фондацията да откаже тези пари. Това беше време на наводненията, купувахме лакарства и храна. Тези пари бяха използвани по възможно най-добрия начин. След това започнаха проблемите му в България, а сега вече не е и във фабриката", продължи със защитната си теза Николич, за когото от месеци медиите в Белград твърдят, че именно той разпъва чадър в западната ни съседка над Василев. 

Заради съмнително бавната процедура по екстрадицията на банкера-беглец преди седмица дори лидерът на "Нова партия", експремиер на Сърбия и настоящ депутат Зоран Живкович изпрати парламентарно питане до кабинета защо страната пази престъпник като Цветан Василев.

Николич призна публично и, че фондацията на съпругата му е разследвана от Агенцията за борба с корупцията. Причината е именно съмнения за корупциони схеми между държавния глава и знакови спонсори на г-жа Николич. За разследването се появиха информации още преди няколко месеца, но едва в понеделник президентът разказа, че от Агенцията са изискали списък с донорите на фондацията и такъв им бил предоставен, но под условие да се използва само за предмета на разследването и да не бъде публикуван.

Схемата с едри бизнесмени, които правят дарения във фондацията на силен управник е отдавна известна у нас като метода "Елена Костова". Съпругата на бившият премиер и дейността на нейната фондация "Бъдеще за България" бяха причина за редица скандали у нас както и за разследвания именно заради съмнителните им спонсори. Един о тях беше и близкият на Костови Георги Кирчев, чиито бизнес неимоверно се разшири при управлението на Командира. Самият Цветан Василев пък както е широко известно дължи възхода си като банкер и сторител на финансови пирамиди именно на Иван Костов, а в сградата на КТБ дори се помещава офисът на друга популярна касичка на Командира - фондация "Демокрация".

Виж коментарите (5)

Още по темата (201):
30.01.2024 Цветан Василев вече е с европейска заповед за арест
22.01.2024 Издават европейска заповед за ареста на Цветан Василев
05.07.2023 Кольо Парамов за КТБ: Нито един процес по закона "Рико" не се е отървал без много сериозно наказание, нашите подсъдими няма да бъдат пожалени
24.04.2023 Сигналът на Цветан Василев срещу Иван Гешев е внесен в СГП
20.04.2023 Сийка Милева: Издадена е нова Европейска заповед за арест на Цветан Василев
22.03.2023 Кольо Парамов: Ако бяхме разкрили виновниците за КТБ, щеше да има уникален дисциплиниращ ефект
Още новини от Международни новини:
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Тази вечер е регистрирано поредното силно земетресение
Мнение на експерт: Успехите на Русия се дължат на забавянето на а...
Земетресение събуди Южна Гърция
Удължaвaт eвтиния poyминг в EC
Природен феномен в Гърция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).