ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
По-евтини бензин и дизел през лятото?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:49 / 18.06.2012Коментари (7)2174
© Plovdiv24.bg
До морето ще пътуваме с евтин бензин. Цените на горивата за автомобилите най-вероятно няма да се променят в посока нагоре през лятото, сочат прогнозите на борсови анализатори. Дори е възможно за ваканцията да имаме още по-евтини бензин и дизел от сегашните 2,49 лв. и 2,51 лв. за литър.

След като цената на черното злато от 3 месеца постоянно върви надолу, тенденцията вероятно ще се задържи, но с доста по-бавни темпове. Но е възможно и задържане на цената около сегашните нива от 83 долара за барел. Най-малко вероятно е тенденцията да се обърне в посока нагоре, смятат експертите. "За три месеца петролът падна с 22-25%, което е в пряка зависимост със задълбочаването на кризата в Европа и бягството на инвеститори от рискови активи. Засега търсенето на суровината се задържа на стабилни нива и поевтиняването се дължи най-вече на финансовите пазари", каза шефът на отдел "Анализи" в "ЕЛАНА Трейдинг" Цветослав Цачев.

При определени обстоятелства обаче още по-сериозен спад на котировките на петрола не е изключен. "Очаквам за следващите дни силата на спада да отслабне и известно време черното злато да се задържи на нива между 75 и 90 долара за барел. По-малко вероятният сценарий, но доста по-атрактивен, би бил рязък спад на цената под 70 долара. Ако това се случи, почти със сигурност следващите месеци ще станем свидетели на поевтиняване на горивата, сравнимо с това от начало на кризата", смята Йордан Калоянчев, брокер "Международни пазари" в "Карол". В момента бензин А 95 върви по около 2,50 лв. за литър.

Когато американският лек суров петрол струваше 110 долара, цената на бензина в България стигна 2,69 лв. Ако прогнозите за поевтиняване на петрола до 70 долара се сбъднат, това би означавало, че най-масовото гориво у нас би поевтиняло с поне още 10-15 стотинки, показват простите сметки. За допълнително поевтиняване на петрола би способствало повишеното предлагане на суровината, което оправдава и настоящия спад в цената. "Засега тези фактори не подсказват рязко повишаване на цените през лятото, но най-вероятно те ще се стабилизират на текущите нива с периоди на кратки ръстове и спадове, когато пазарите са под влияние на новини за Гърция или за стабилността в Европа като цяло", смята Цачев.

В двете крайности обаче отиват прогнозите на чужди анализатори. Според търговеца на MBF Марк Фишър цената на петрола няма дълго да се задържи на сегашните нива от 82-83 долара за барел. В близко бъдеще цената на черното злато ще се върне или обратно до около 100 долара, или ще падне до 65 долара, заявява Фишър пред CNBC. Причината за това обаче няма да е скъпият долар, нито забавянето на китайската икономика. Ключът към цената на петрола в момента държи Саудитска Арабия, която увеличи производството му, за да компенсира наложените на Иран ограничения за износ. Така в момента цените по борсите зависят най-вече от поведението на арабската държава. А преди време тя заяви, че 100 долара за барел е справедлива цена.

Източник: в. "Стандарт"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ура...Бойко Борисов намали цената на нефта.Само Герб!!!
Aнонимен
на 18.06.2012 г.
0
 
 
На изборите 2013г. ще им го върнем . Високите цени на горивата не активират избирателите. А, шофьорите са като ято. Ние сме мнозинство.
Aнонимен
на 18.06.2012 г.
+4
 
 
Интересно петрола поевтинял с цели 25 % за 3 месеца самоче бензина в БГ за тия 3 месеца е поевтинял с под 10 стотинки.Това си е подигравка с народа, а с картелите какво стана, едно голямо нищо.Каза се ей тия тримата са виновни и това е.Замазаха очите на народа и проблема е решен.
+2
 
 
докато държава е засмукала цицката на финансов паричен поток така ще е!!! Проблема не е че горивата са скъпи. Проблема е че сме бедни и не можем да си го позволим!
Aнонимен
на 18.06.2012 г.
+2
 
 
Брей то голяма евтения. На фона на масовата безработица осигурена ни от Дюдянков и бащицата. Хвала за гювеча. ПП щях да забравя за поредното "намаление" на тока с 10%. Смениха се крадците с некадърници и дървари.
Aнонимен
на 18.06.2012 г.
-1
 
 
Доживяхме и това, най- после да свършат запасите от руски нефт,купени на високи цени от лукойл и новите доставки да са от по-евтиния ,но супер качествен руски нефт. Ето защо цяла европа ни завижда, най-евтини, но и най-качествени горива,кво повече да иска човек!
+3
 
 
мда паднал с 25%,ама тука от 2.60-25% не са 2.49 все пак поне на 2лв е трябвало да падне,ама само за вдигането спазват процентите,а свалянето...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: