Патриарх Вартоломей: Превръщането на "Света София“ в джамия ни причини болка

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
16:45 / 23.08.2020
3027
"Превръщането на храма "Света София“ и на манастира Хора в Истанбул в джамии ни причини болка", заяви патриархът на Константинопол Вартоломей след днешната литургия, цитиран от БГНЕС.

Това е първото изказване на вселенския патриарх по този въпрос, след като преди месец и половина турският президент Реджеп Тайип Ердоган подписа указ за превръщането на катедралата "Света София“ в джамия.

Двата уникални паметника в Истанбул, построени като християнски храмове, изразяват "универсалния дух на нашата вяра, любов и надежда във вечността“.

Патриархът подчерта, че "Света София“ и манастирът Хора са част от световното културно наследство и ще се моли за справедливост и мир, "който да просветли разума и сърцето на отговорните“ лица.

В петък Турция обнародва указа на президента, според който средновековният манастир Хора, в който се намира известната църква "Христос Спасител", се предава на Дирекцията по религиозни въпроси (Дианет), а византийските фрески ще бъдат закрити, за да се превърне църквата в джамия.


Виж коментарите (1)
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
Известна крепост е застрашена от рухване
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Тази вечер е регистрирано поредното силно земетресение
Мнение на експерт: Успехите на Русия се дължат на забавянето на а...
Земетресение събуди Южна Гърция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).