Основателката на "Пуси райът" е обявена за издирване

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
22:31 / 29.03.2023
1547
Руските власти обявиха за издирване активистка от пънк групата "Пуси райът" в момент, когато Кремъл се опитва да заглуши всякакви форми на несъгласие.

Руската медия "Медиазона" е открила днес името на Надежда Толоконникова в базата данни за издирвани лица на руското министерство на вътрешните работи. Асошиейтед прес успя да удостовери в същата база данни, че Толоконникова е издирвана по обвинения в извършване на криминално престъпление, без да се посочва конкретното обвинение, предаде БТА.

Толоконникова се прочу с участието си в протеста и "пънк молитвата" на "Пуси райът" в московската катедрала "Христос Спасител" през 2012 г. Тя прекара близо 2 години в затвора.

По-рано този месец един от най-добрите адвокати по дела за защита на човешките права в Русия, Павел Чиков, каза, че срещу Толоконникова е образувано наказателно производство по обвинение в накърняване на религиозните чувства на вярващите, деяние, криминализирано в Русия след "пънк молитвата" на "Пуси райът" в катедралата през 2012 г.

Толоконникова е напуснала Русия и според някои информации живее в САЩ. През 2021 г. руските власти я категоризираха като "чуждестранен агент", което е често прилагана практика и спрямо независими медии и опозиционни активисти.


Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
В Гърция бият тревога
Цената на петрола се вдига, какво ще стане с бензина
Днес е Денят на Европа
Вижте тези десетки хиляди нови автомобили, Европа се дави от кита...
Любим на стотици хиляди хора плаж ще продължава да стои затворен
Престрелка пред имението на известен рапър, има тежко ранен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).