Оцеляла от легендарна експедиция на Еверест загина, падайки от стълба

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:15 / 03.06.2018
8010
61-годишната алпинистка и скиинструктор Шарлота Фокс от Телерейд, Колорадо, САЩ, се завърна жива след неудачно спускане от Еверест през май, 1996 г. От десетте членове на групата тогава загинаха осем души, в това число и нейният годеник.

Шарлота била открита в дома й от своя приятелка - Ким Рейнолдс, която й дошла на гости. Ким се обезпокоила, че тя дълго време не се връща от обяд и отишла да провери какво се е случило. Открила бездиханното й тяло в подножието на стълбата.

Храбрата Шарлота покорила през живота си три осемхидядника: Чо-Ойю, Хашербрум и Еверест, както и всичките 54 върха на Скалистите планини. На 10 май жената празнува 61-вия си рожден ден и каза, че е щастлива, че е доживяла до такава възраст. А на 11 май била годишнината от страшните събития на Джомолунгма.

"Мислех, че няма да се приберем оттам живи. Болката от студа беше просто нетърпима. Аз просто се свих на кълбо и се надявах смъртта да дойде бързо."

Трагедията се случила в резултат от недостатъчна подготовка и лоши климатични условия: участниците в експедицията се заблудили в планината по време на снежна буря, мнозина замръзнали до смърт. Отдало се да се спасят само на двама, в това число на Шарлота. Историята послужила за основа на филма "Еверест" от 2015 г. и книгата на Джон Кракауеър "В разредения въздух".

Но Шарлота не престанала да обича планината и до края на дните си работила като ски инструктор. И смъртта й в собствения й дом след падане от неголяма височина, предизвика голям шок у близките й.

"Открих тялото и изпаднах в шок. Свикнали сме с мисълта, че хората умират в планините. Загубила съм броя на приятелите, които са загинали така," казва приятелката й Ким Рейнолдс. Съпругът на Шарлота Риз Мартин се разбил с параплан през 2004 г.  Оттогава тя живее сама. И Ким казва, че е радостна, че именно тя, а не някой пощальон е открила тялото. "Щастлива съм, че именно аз бях последният човек, който е бил с нея. И помня последните думи, които тя ми каза. Трябва да разглеждам това като голяма чест, а не като кошмар."

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Тази вечер е регистрирано поредното силно земетресение
Мнение на експерт: Успехите на Русия се дължат на забавянето на а...
Земетресение събуди Южна Гърция
Удължaвaт eвтиния poyминг в EC
Природен феномен в Гърция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).