Над 20 загинали при тежка влакова катастрофа в Русия

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
10:01 / 28.11.2009
1522
Двадесет и двама души са загинали и 55 са ранени при катастрофата на пътническия Невский експрес от Москва за Санкт Петербург на границата между Тверска и Новгородска област, съобщи Министерството на извънредните ситуации на Русия. Дерайлираха четири вагона от експреса Москва - Санкт Петербург. Според държавната железопътна компания една от версиите е терористичен акт, предаде ИТАР-ТАСС.

По последни официални данни за загинали се смятат 25 души - 23-ма от тях са загинали на място, двама са починали в линейките на път за болницата, съобщи министърът на здравеопазването и социалното развитие Татяна Голикова. Според нея още 4 до 7 човека може би се намират в един от дерайлиралите вагони на Невский експрес. По-сложен е въпросът с преброяването на хората, чието местонахождение още не може да се определи. Според Голикова те са 19. Преди нея министърът на извънредните ситуации Сергей Шойгу обаче заяви, че в неизвестност са 27 души. РИА Новости съобщава за 32-ма изчезнали. Голикова съобщи за 93-ма ранени - 71 в болници в Новгородска и Тверска област, и още 22-ма в Санкт Петербург. Шойгу посочи друго число - 102-ма ранени.

Общо във влака имало 682-ма души, 653-ма пътници и 29 машинисти и кондуктори. Според железопътната компания РЖД е възможно сред пасажерите да има трима чуждестранни граждани. Тази информация се проверява. По неустановена засега причина от релсите са излезли три вагона. По думите на очевидци по телевизия Вести в разрушените вагони всичко било смачкано. Един от тях пострадал особено тежко. В последния вагон не беше останало нищо, всичко се беше

смесило, хора и седалки се бяха смесили в равен слой, травмите бяха страшни, разказва един от пътниците. Те чули

пукот преди катастрофата в 21,34 ч. московско време. Тя станала в просека в гора, където нямало покритие на мобилните телефони и спасителите трудно се добрали. Ударът ни размята като кибритени клечки, навярно просто ни е провървяло, че тези вагони се откъснаха - продължава очевидецът. При първичния оглед под една от релсите е намерена яма с диаметър един метър, поради което от железопътната компания заявиха, че една от версиите е терористичен акт.

Министърът на извънредните ситуации Сергей Шойгу свика спешно съвещание в националния център за управление на кризисни ситуации с участието на министъра на вътрешните работи Рашид Нургалиев и министъра на здравеопазването и социалното развитие Татяна Голикова. Съставени са списъци на пътниците в дерайлиралите вагони. Пострадалите се настаняват в болниците в близките населени пунктове. Аварията с пътническия експрес номер 166 от Москва за Санкт Петербург е станала в 21,34 ч. снощи на около 25 км от градчето Бологое на границата територията на Новгородска област на 2 км от административната граница с Новгородска област. Дерайлирали са последните вагони от влака.

Това не е първото произшествие с Невский експрес. На 13 август 2007 г. приблизително по същото време дерайлира подобен влак в резултат от терористичен акт. Пострадаха около 60 души. В различно време по подозрение за атентата бяха задържани седем души, но в крайна сметка останаха трима обвиняеми. На 25 ноември 2009 г. гражданинът на Ингушетия Макшарип Хидриев призна в съда, че е виновен в съучастие в организирането на взривяването на влака. Друг гражданин на Ингушетия - Саламбек Дзакхиев, преди това бе осъден на две години и четири месеца в колония, задето се опитал да даде подкуп на следователя. Третият подсъдим - Павел Косолапов, бе обвинен задочно и се издирва.

Санкт Петербург пристигнаха два влака с пътници от катастрофиралия експрес Москва-Петербург. В първия имаше 529 души, в това число 20 леко ранени. За тях са подготвени автобуси. С втория влак пристигнаха 25 ранени в по-тежко състояние, съобщи официалният представител на Октябърската железопътна линия Виктор Корсаков. Според него в експреса имало 633 пътници. Между 4 и 6 човека може би се намират все още под останките на дерайлиралите вагони от пътническия влак Невский експрес и броят на жертвите от катастрофата може да нарасне, съобщи ИТАР-ТАСС. Това е докладвал представителят на министерството на извънредните ситуации в Тверска област чрез видеовръзка на съвещанието при министъра Сергей Шойгу.

Източник: Ekipnews


Виж коментарите (1)

Още по темата (1):
29.11.2009 Бомба е причината за смъртоносната влакова катастрофа в Русия
Още новини от Международни новини:
Премиерът на Словакия Роберт Фицо е поставен в изкуствена кома
44 земетресения край гръцки остров само тази сутрин
Лекари стабилизираха състоянието на Фицо
Словашкият премиер с кръвоизлив в корема
Атентат срещу словашкия премиер Роберт Фицо
Излезе предупреждение за Италия


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).