Мащабната реконструкция на Централна гара започва след месец от подлеза

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (13)
13:21 / 11.07.2013
16612
След 10 август започва цялостната реконструкция на подлеза на ЖП гара Пловдив, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Първото нещо, което концесионерите от "ЖП гара Пловдив" ООД планират да направят, е да отстранят проблема с неговото отводняване. Предстои да бъде прокарана нова инфраструктура, канализация и ВиК в подлеза. Ще се поставят рампи за детски колички и приспособления за инвалиди. Само частта под булеварда не принадлежи на концесионера и тя няма да бъде реконструирана. 

"Изчакваме да приключи проектирането на пробива под жп гарата за свързването на булевардите "Васил Априлов" и "Македония", за да разположим финално строителството на обектите по концесията", обясни прокуристът на дружеството Димитър Столарски.

Проектът предвижда събарянето на сградата на старата Транспортна болница, което, както вече Plovdiv24.bg писа, се извършва в момента. Бутнати ще бъдат и другите амортизирани и самосрутващи се постройки. Магазините също ще бъдат премахнати и на тяхно място ще бъде изградена нова търговска част, която веднага след построяването си ще стане безусловна държавна собственост. 

За да стартира обаче цялостната реконструкция, концесионерът "ЖП гара Пловдив" ООД  първо трябва да се сдобие с проектна идея, която да бъде одобрена, теренът да се изчисти и да се направи цялостно геодезическо заснемане. Предвижда се строителство на паркинг за автобуси, хотелска част и мултифункционален транспортен комплекс.

Основната сграда на Гарата не само, че няма да се събаря, а ще претърпи сериозна реставрация, тъй като е недвижима културна ценност, обясниха от "ЖП гара Пловдив" ООД. Срокът на инвестиционната програма е четири години. Нейната реставрация и реконструкция ще се направи едва в края на инвестиционната програма. Минимумът на мащабния инвестиционен проект е 73.5 млн.лв. 


Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (13)

Още по темата (69):
28.11.2023 Пловдив много скоро ще има държавна автогара
12.07.2022 Държавата откупи Централна гара в Пловдив срещу 10 731 140 лева 
12.07.2022 Прекратиха концесията на Централна гара Пловдив заради пробива!
04.06.2022 Официално: Прекратяват концесията на Централна гара
26.05.2022 Ексклузивно: Развалят концесията на Централна гара Пловдив
07.07.2021 Глобиха концесионера на Централна гара в Пловдив, той ще съди държавата
Още новини от Международни новини:
Тази вечер е регистрирано поредното силно земетресение
Мнение на експерт: Успехите на Русия се дължат на забавянето на а...
Земетресение събуди Южна Гърция
Удължaвaт eвтиния poyминг в EC
Природен феномен в Гърция
ЕС заплашва да спре приложението Tik Тok


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).