Магнитна буря предизвика проблеми в авиацията

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
15:09 / 08.02.2024
1767
Слънчево изригване предизвиква радиозаглушаване в Австралия и Азия. Те засягат и честотите, използвани в авиацията. Продължителното слънчево изригване освободи голямо изхвърляне на коронарна маса във вторник, което след това се насочи към Земята.

Според Space.com облакът от гореща плазма е летял със скорост от над 400 км/сек, пише nova.cz, цитирана от bTV. 

Такива изригвания могат да доведат до геомагнитни бури, които от своя страна предизвикват прекъсвания на комуникациите и дори могат да доведат до повреда на някои съоръжения.

Според уебсайта Daily Mail от Югоизточна Азия и Австралия са получени съобщения за прекъсвания на радиовръзките. Те засягат и честотите, използвани за комуникация, например от транспортните самолети. 

След силна геомагнитна буря: Облаците със слънчева плазма достигнаха Земята

Това може да предизвика сбой в комуникационните системи

"Засегнатите са предимно хора, които разчитат на GPS услуги, особено на големи географски ширини, както и някои земеделски производители и всички, които използват безпилотни самолети", обясни физикът Тамита Сков.

Националната океанска и атмосферна администрация на САЩ оценява прекъсването като умерено. Прекъсванията на сигнала могат да продължат десетки минути. Тя обаче твърди, че не е имало геомагнитна буря. Съществува обаче 45% вероятност прекъсванията да се повторят през следващите дни.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Кошмар: Наводненията в Германия взеха първата си жертва
Ужас в Истанбул, срути се сграда, има затрупани
В Германия положението е страшно
Нетаняху: Няма да има постоянно примирие в Газа, докато ХАМАС не ...
Туроператори: Туристи отменят резервации в последния момент зарад...
Израел си иска заложниците


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).