Лупината, непозната за България, отбеляза огромен ръст в Европа

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:11 / 16.11.2021
2105
Лупината е растение от семейство Бобови. Родът включва над 200 вида, като най-голяма разнообразие се наблюдава в Северна и в Южна Америка. Среща се и в Северна Африка и по Средиземноморието. Отглеждат се в много държави както за храна, така и като декоративни растения.

Лупината е растение от семейството на бобовите, чиито семена са богати на витамини и минерали, жизненонеобходими за организма.Съдържат протеини, които спомагат за намаляването на холестерола и триглицеридите.Семената от лупина подпомагат чернодробната функция и регулират кръвното налягане, защитават сърцето и предпазват от атеросклеротични лезии, защитават и кръвоносните съдове.

Тази година лупината отбеляза най-голям ръст в Европа от бобовите култури в процентно съотношение спрямо предходната година. Европейските фермери са прибрали 347 хил. тона от тази култура, което е със 71% повече спрямо миналата година.

Правени са изследвания у нас, но се получават ниски добиви. Това е северна култура, коментира доц. д-р Грози Делчев от Аграрния факултет към Тракийския университет-Стара Загора пред Агро ТВ.

Видовете като цяло са тревисти многогодишни растения с височина от 0,3 до 1,5 метра, но съществуват и такива, които са едногодишни растения или са храсти с височина до 3 метра. Изключение е Lupinus jaimehintoniana, което е дърво, растящо в Оахака, Мексико, и достигащо височина до 8 метра.

Бобчетата на лупината се използват още от римляните, които садят растенията из Римската империя.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
Известна крепост е застрашена от рухване
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Тази вечер е регистрирано поредното силно земетресение
Мнение на експерт: Успехите на Русия се дължат на забавянето на а...
Земетресение събуди Южна Гърция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).