ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Кървавата истина за режима на Тито в Югославия
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:24 / 23.12.2020Коментари (10)11901
©
Югославският диктатор Тито лично ръководи физическата ликвидация на десетки хиляди свои противници. Словения и Хърватия са напоени с тяхната кръв. И до днес агентите на зловещата тайна полиция на Тито УДБА са на ръководни постове в тези страни. Това заяви в ексклузивно интервю за БГНЕС словенският журналист и публицист Роман Леляк.

56-годишният Леляк е сред най-известните изследователи на престъпленията на диктатора Йосп Броз Тито. Леляк лично участва в разкриването на масовия гроб в мината "Худа Яма“, където са избити няколко хиляди души, включително жени и деца. Част от тях са зазидани живи, а други хвърлени живи в яма, дълбока 46 метра. Автор на няколко книги, сред които са "Худа Яма“, "Марибор – най-голямата гробница за хърватите“, "Агентите на УДБА“, а също така и на документални филми: "Худа Яма – най-криената тайна на УДБА“.

Леляк разкрива имената на 65 000 агенти на УДБА в Словения, чието население е 1,8 млн. души. Той разкрива, че на ръководни места в Словения и Хърватия – банките, големите компании, политиката, съдебната власт и медиите – са бившите агенти на югославските тайни служби УДБА.

През 2015 г. пред парламента в Словения Леляк съобщава, че 35% от словенците са свързани с УДБА. Тогава той разкрива, че в края на 80-те години югославската тайна полицията е поръчала в Любляна смъртоносно оръжие под формата на молив за ликвидирането на политическите противници. Леляк показва един от тези моливи.

БГНЕС: Колко масови гробове са открити и колко има в Словения и Хърватия?

Роман Леляк: Словенската и хърватската земя са напоени с кръв, кръвта на мнозина, които не са вярвали и не са искали комунистическо управление в новата държава, създадена през 1945 г. В Словения имаме повече от 700 масови гроба, от които са регистрирани 630 места за екзекуции. Най-голямото място за екзекуция в Словения е Тезно край Марибор, където в периода от 25 май до 15 юни 1945 г. са ликвидирани около 30 000 жертви. От тях само 1 109 са били ексхумирани и погребани в общ гроб. Това нямаше да се случи, ако през 2000 г. не беше построена магистралата Марибор-Целе, когато само на площ от 70 метра от бъдещата магистрала бяха открити останките на 1109 жертви, 17 от които на разстояние един метър. Между тях имаше жени и деца.

По-голямата част от всички тези места за екзекуция не са ексхумирани, а жертвите все още нямат право на достоен гроб и право да бъдат идентифицирани.

В Хърватия има 1200 такива места за екзекуция. Там също жертвите не почиват в достоен гроб. Те все още лежат на мястото, на което са страдали. Местопрестъплението, мястото на екзекуцията в нормалния цивилизован свят не би трябвало да е и гробът на тези хора.

БГНЕС: Колко са убитите в тези гробове и има ли сред тях жени и деца? Защо бяха убити? От какви националности бяха те?

Роман Леляк: Тези дни беше направена ексхумация край Брежице в Словения. 139 тела бяха открити в Стратище. Само женски тела. Сред много от тях открихме скелетите на бременни жени, както и на деца на различна възраст.

БГНЕС: Дългогодишният вътрешен министър на Словения Иван Мачек – Матия е сред основните организатори на клането. Знаел ли е югославският диктатор Тито за тези кланета?

Роман Леляк: Иван Мачек – Матия е само един от онези, които са извършвали геноцид срещу инакомислещите. Геноцидът беше ръководен лично от Йосип Броз Тито със своята войска – Югославската народна армия, начело с Комунистическата партия. Йосип Броз Тито не поема ръководството на новата държава в столицата Белград на 9 май 1945 г. На 1 май 1945 г. той заминава за Хърватия и Словения и лично ръководи всички екзекуции на политическите си противници, които са избягали в Австрия и повечето от тях са върнати в Югославия от британската армия, където са ликвидирани на местата за масови екзекуции.

БГНЕС: ОЗНА и УДБА до кога продължават да унищожават физически противниците на режима?

Роман Леляк: ОЗНА, прекръстена по-късно на УДБА (Управление за държавна сигурност), е политическата полиция на комунистическата партия на Югославия. Последното политическо убийство е извършено през 1990 година. На читателите ще им стане ясно като кажа, че Силво Горенц, който сега живее в Кршко в Словения, е бил ръководител на югославската УДБА от 1970 до 1972 г. и през този период той е дал зелена светлина за ликвидацията на 27 души. Хърватският студент Стйепан Черногорац беше отвлечен от университета в Залцбург, УДБА го доведе в Любляна и там следите му се губят. Дори касетата със запис от разпита на Стйепан Черногорац е запазена и намерена. Подадена наказателна жалба в Австрия, но до момента не е започнало наказателно производство. Днес Силво Горенц живее спокойно защитен от всички органи в Република Словения.

БГНЕС: Вие твърдите, че в Словения е имало повече от 65 000 агенти на УДБА. Оказват ли и днес агентите на УДБА влияние върху държавите от бивша Югославия?

Роман Леляк: В четири книги изброих всички сътрудници на УДБА в Словения. Много от тях днес са политици, бизнесмени и банкери. Политическата система като цяло се управлява от тях. За съжаление, през 1990 г. нямаше лустрация или забрана членовете на УДБА и комунистите да упражняват политическа дейност. За една нощ те създадоха своите политически партии и продължиха с методите на работа на комунистическата партия. Милан Кучан беше последният председател на Комунистическата партия на Словения и първият президент на независима Словения. Дори и днес това засяга всички кадри в страната.

БГНЕС: Защо 40 години след смъртта на диктатора истината за неговите престъпления все още не е известна?

Роман Леляк: Мисля, че вече отговорих на този въпрос. За съжаление, комунистите в Словения и в Хърватия смениха своите партийни книжки с нови такива с демократична окраска и продължиха политическата война – така наречения преходен мек път на промяната. Това е причината, поради която много теми в Словения и Хърватия все още са табу Страхът от червените революционери все още властва в нашите държави.


Още по темата: общо новини по темата: 975
20.03.2024 »
06.03.2024 »
06.01.2024 »
13.12.2023 »
24.10.2023 »
15.10.2023 »
предишна страница [ 1/163 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 25.12.2020 г.
0
 
 
А този чувал ли е за хървските фашисти наричани усташи, колко хора са избили по време на войната, основно сърби и комунисти! Та народната армия, командвана от Тито по време на войната е воюала срещу тях!
Aнонимен
на 25.12.2020 г.
0
 
 
Това за оправдание на нашата външна красавица ли е?
Aнонимен
на 24.12.2020 г.
0
 
 
И, к'во? Катето З. май ще излезе права за сравнението си, а?
Aнонимен
на 23.12.2020 г.
0
 
 
Много познато! Балкани!
+1
 
 
Къде е онова лекенце "go4eto" да обясни за великия Тито дето всички му плакали на погребението. Той е същия сатрап ,като Сталин ,но в по малката федеративна кочина Югославия.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Облагородяват Градската градина
Парламентарни избори 2024
Политическо противоборство в САЩ
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: