Камикадзе заби самолета си в сграда на данъчните

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
11:23 / 20.02.2010
2934
Гневен на американските данъчни служби софтуерен инженер разби собствения си малък самолет в сградата им в щата Тексас. Камикадзето Джоузеф Стак загина при атаката и уби най-малко още един човек, предаде АП. При инцидента бяха ранени други 13 души, двама от които бяха в тежко състояние.

Преди да извърши самоубийствения атентат, Стак остави предсмъртно писмо от три хиляди знака и се предполага, че е подпалил собствения си дом. В уебсайт бе публикувана предсмъртната бележка до данъчните власти, в която се казва: "Е, господин Биг Брадър от СВП (Служба за вътрешни приходи), нека опитаме нещо различно, вземете моята плът и спете спокойно."

В текста Стак описва финансовите си проблеми, трудностите да си намери работа в Остин и двата му сблъсъка с данъчните. Единият от конфликтите бил заради това, че мъжът не посочил парични постъпления с аргумента, че не е имал никакви доходи. Първоначално се смяташе, че нападението, което подпали сградата в град Остин и предизвика панически бяг на 200-те данъчни служители, е терористичен акт.

Президентът Барак Обама бе осведомен за инцидента, а във въздуха бяха вдигнати два изтребителя. По-късно стана ясно, че атаката е дело на Стак, чиято съпруга снощи се очакваше да даде изявления за медиите. Той излетял с четириместния си самолет "Пайпър РА-28" от летището в Джорджтаун, който се намира на 48 км от Остин.

Малко преди десет часа местно време врязал самолета в седеметажната сграда в Остин. Във въздуха се разхвърчали стъкла, огнени пламъци излизали от сградата, а ужасените служители хукнали навън. Първоначално спасителите говореха само за изчезнали хора, но след това откриха два трупа. Предполага се, че единият е на Стак.

"Беше като бомбена експлозия", разказа Пеки Уолкър от Службата за вътрешни приходи, която в момента на атаката била на бюрото си. Цялата външна стъклена част на втория етаж, където се забил самолетът, била отнесена. Андрю Джейкъбсън бил точно на този етаж и разказа, че след първоначалния удар последвала втора експлозия.

Той и петима негови колеги не можели да използват стълбището заради дима и отломките. Андрю успял да разбие прозореца и групата изпълзяла по един от первазите, откъдето ги спасили пожарникарите. Преди да се разбие в данъчната служба, Джо Стак най-вероятно е подпалил собствения си дом, където живеел със съпругата си Шерил и доведената си дъщеря.

Двете успели да излязат от къщата преди пристигането на пожарникарите. "Двете бяха в шок и крещяха "това е нашата къща", разказа съседка на семейството. Вчерашният инцидент не е първият път, в който недоволен гражданин взима на мушка данъчната служба в Остин. През 1995 г. Чарлс Рей Полк планираше да взриви службата, но опитът му бе осуетен, а той бе осъден.

Източник: в. "Стандарт"

Виж коментарите (4)
Още новини от Международни новини:
Богати държави печелят милиарди от парите, които дават на по-бедн...
Анализатори: Защо точно Раиси?
Мегасделка за 3,5 милиapдa eвpo
ЕС санкционира руски медии
Отново оперираха премиера на Словакия
Самотни майки: Детето не се нуждае непременно от мъж


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).