ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Как живеят в най-бедната държава в света?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:53 / 22.04.2021Коментари (1)8284
©
21 век - светът напредва все по-бързо и по-бързо, най-новите технологични постижения, космическото проучване, роботиката и електрониката заместват човешкия труд. 

Но въпреки несекващото развитие на науката и технологиите, много страни в света все още живеят не само под границата на бедността, но под линията на мълна мизерия и антисанитарни условия.

Разбира се, всички биха искали и в тези страни всичко да е наред - децата да са сити, облечени и обути, семействата да живеят в къщи с климатик, а не в кутии, да имат толкова вода и храна, колкото е необходимо, я също и квалифицирана медицинска помощ. Но тези държави не са успели да се измъкнат от пълната си бедност и помощта на развитите страни не решава техните проблеми.

Така че, според проучвания за жизнения стандарт и цялостното икономическо развитие, най-бедната страна в света през 2019 г. е Централноафриканската република.

До края на 19 век ЦАР е френска колония. През 1960 г. тя придобива независимост и решава да следва свой собствен път на развитие, но не много успешно - една след друга в историята на Централноафриканската република, гражданските войни, диктатурите, гладът, войните и епидемиите започват да се редуват. Повече от половин век страната не е в състояние да напусне този порочен кръг, както много от съседите й.

Под французите в страната имало мир и ред. Тук били изградени училища, болници, местните власти, полицията и съдът работели. Много сгради били построени в столицата на Централноафриканската република - град Банги. Но оттогава непрекъснато воюващите помежду си групи само разбиват и унищожават всичко, което е било изградено преди.

Имало дори имперски период в историята на Централноафриканската република и тя имала свой собствен император - Жан-Бедел Бокаса, чиято история през 70-те не престана да удивлява не само цяла Африка, но и целия свят.

Той бил женен 19 пъти и знаел имената на повече от 100-те свои деца и внуци. Има слуховете, че е канибал и заповядвал да готвят враговете му с ориз. Една от съпругите му била румънската танцьорка Габлиела Дримба. Притежавал е безброй богатства и бил изключително жесток владетел.

Бокаса се срещал с ръководителя на комунистическата партия на Румъния Николае Чаушеску като гост и през 1972 г. той дошъл в СССР в лагера Артек, където децата били много щастливи от пристигането на такъв интересен гост от банановата Африканска република.

Днес населението на ЦАР е около 4,5 милиона души. Около 750 хиляди души живеят в столицата и най-големия град на страната - Банги. В центъра на града има такси и дори една висока сграда, която не е изоставена.

Откакто страната беше взета под контрола на ООН през 2013 г., тя стана по-безопасна от преди. Но нито един нормален турист така или иначе няма да се излъже да дойде тук. Убийството на трима руски журналисти е ярък пример за това колко опасно е да се живее и живее тук, особено за белите хора.

Страната изнася дървен материал, резервни части за автомобили, плодове, памук и диаманти. Нещо, което дори Беларус купува от тях. Но най-вече, разбира се, е Франция.

Централноафриканската република купува - храни, текстил, нефтопродукти, промишлени продукти, автомобили, лекарства. Също така в по-голямата им част от Франция. Не е известно как Централноафриканската република би оцеляла, ако не са французите.

В Банги има магазини, където хората, наети в предприятия, могат да купуват вносни и местни продукти. Хората в домовете си имат телевизори, някои имат мобилни телефони. Почти никой няма кола.

В селата диетата е по-скромна - основно банани, които растат тук през цялата година и се използват като картофи, както и други различни производни от растения. За допълване на протеина - гъсеници и насекоми. При някои деца стомахът е подут от глад. Но тук идват мисии и хуманитарни служби.

Не толкова отдавна Китай започна да строи минни предприятия в ЦАР. И въпреки че Поднебесната империя поема лъвския дял от печалбата, този факт е от полза за африканците - инвестиции, работни места, поне някакъв приток в икономиката. Може би новите колонисти ще извадят страната от безкрайните войни.

Надяваме се, че ЦАР, като другите най-бедни страни в света, разположени най-вече в Африка, ще имат по-добро бъдеще. Войната ще приключи и самите хора ще могат да възстановят страната си, пише "Блиц".







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Детско-юношески футбол
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: