Година от смъртта на лекаря, който разкри за коронавируса на света

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
16:15 / 06.02.2021
5184
Година след смъртта на лекаря, който първи обяви тревога за разпространението на COVID-19, още преди властите да направят официално признание, жители на китайския град Ухан казват, че продължават да са му благодарни, предаде Ройтерс.

Ли Вънлян - офталмолог в болница в Ухан, стана една от най-забележимите фигури в началните дни на разпространението на вируса в града, след като се опита да вдигне тревога за появата на заразата, но беше смъмрен от полицията, че "разпространява слухове".

34-годишният лекар почина от COVID-19 на 7 февруари 2020 г., а смъртта му предизвика масов изблик на скръб сред обществеността и рядко наблюдавани гневни реакции в интернет. Няколко дни по-късно в интервю за Ройтерс известният епидемиолог Чжон Наншан го нарече "герой на Китай. Когато обаче през септември китайският президент Си Цзинпин почете "героите" на "народната война" срещу вируса, не беше споменато нищо за приноса на Ли.

"Той беше първият, който ни каза за вируса", заяви местен жител. "Трябва да си е давал сметка, че въздействието може да е огромно, но въпреки това вдигна тревога. Това беше наистина смела постъпка."

Друг човек в Ухан каза, че чул за предупреждението на Ли в началните дни от разпространението на заразата и побързал да се запаси с маски, преди властите да започнат да говорят открито за вируса. "Обществеността го цени високо, а лично аз мисля, че той би трябвало да получи по-голяма почит от властите, а не да се отнасят към него все едно това, което е направил, вече е в миналото", заяви мъжът. Според него правителството е допуснало грешки в началните етапи, но после се е справило добре със ситуацията.

Въпросът за произхода на вируса беше силно политизиран, а някои китайски дипломати и държавни медии подкрепиха теории, че заразата може да е тръгнала от друга държава. Жител на Ухан каза, че не знае откъде е дошъл вирусът, но смята че Ли е герой и приносът му в борбата с пандемията би трябвало да бъде почетен.

Виж коментарите (1)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
Известна крепост е застрашена от рухване
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Тази вечер е регистрирано поредното силно земетресение
Мнение на експерт: Успехите на Русия се дължат на забавянето на а...
Земетресение събуди Южна Гърция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).