Френските епископи решиха да обезщетят жертви на сексуални злоупотреби

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:23 / 09.11.2021
924
Френската католическа църква обяви, че ще компенсира финансово жертвите на сексуални злоупотреби, като за целта може да продаде собственост или да вземе заем, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Френските католически епископи обявиха, че ще създадат независим национален орган, който да се погрижи за въпросите на компенсацията. Те обещаха да предоставят средства на фонд за компенсация на пострадалите, като продадат притежавана от църквата собственост или изтеглят заем.

Освен това те призоваха папа Франциск да изпрати екип, който да оцени реакцията на църквата по отношение на защитата на децата.

Председателят на Конференцията на френските католически епископи Ерид дьо Мулен-Бофор приветства "решителната стъпка" в реч, в която подчерта, че църквата е признала, че носи институционална отговорност и е решила да вземе мерки за обезщетяване на пострадалите.

Конференцията на епископите се събра на годишно заседание месец след публикуването на доклад, разкрил мащабни сексуални злоупотреби с деца във френската Католическа църква. Разследването, извършено от независима комисия, показа, че през последните 70 години около 330 000 деца са били жертва на сексуални злоупотреби от свещеници или други свързани с църквата лица.

"Изпитахме отвращение и ужас, когато разбрахме за мащабите на страданието на тези хора", подчерта Мулен-Бофор. Той добави, че отговорността на църквата предполага финансови компенсации.

В доклада, публикуван миналия месец, се казва, че църквата системно е прикривала злоупотреби. В документа бе отправен призив към църквата да уважава върховенството на закона във Франция, основаващо се на законодателен акт от 1905 г. за разделяне на държавата и църквата.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Тази вечер е регистрирано поредното силно земетресение
Мнение на експерт: Успехите на Русия се дължат на забавянето на а...
Земетресение събуди Южна Гърция
Удължaвaт eвтиния poyминг в EC
Природен феномен в Гърция
ЕС заплашва да спре приложението Tik Тok


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).