Европа иска да улесни пътуването на напълно ваксинираните

Автор: Цвети Тончева
Коментари (0)
22:27 / 20.10.2021
1349
Европа иска да улесни пътуването на напълно ваксинираните, пише Bloomberg.

Страните от Европейския съюз се опитват да постигнат споразумение относно начините за облекчаване на пандемичните ограничения за пътуване във и в блока, тъй като лидерите работят за повишаване нивата на ваксинация срещу Covid-19. 

Една от възможностите, която се обсъжда преди двудневната среща на върха на ЕС в Брюксел, е планът за ефективно премахване на светофарната система от зелени и червени зони в блока, която е била използвана за регулиране на правилата за пътуване и вместо това позволява на всеки, който е бил ваксиниран да пътува свободно, според неофициално предложение на Европейската комисия, пише още Bloomberg. Планът ще разчита на използването на широко разпространените цифрови паспорти за Covid в ЕС, които позволяват на пътуващите да преминават границите без тестове или карантини от лятото, които могат да покажат, че хората са били напълно заразени, или са се възстановили от вируса. Пътуващите без Covid пропуск може да бъдат задължени да преминават тестове след пристигане в местоназначението си. "Като се има предвид значителното въздействие върху упражняването на свободното движение от хората, пътуващи в рамките на ЕС, по принцип вече не трябва да се изисква карантина, освен за изключителни ситуации (напр. нови варианти за безпокойство)“, се казва в предложението на Европейската комисия. Други юрисдикции започнаха да се отварят бързо през последните седмици след по-бавен старт, като Великобритания опрости собствената си светофарна система  до зелен и червен списък, като последната вече включва само седем държави от миналата седмица.

Междувременно САЩ ще приемат ваксинирани чужденци, започвайки от 8 ноември, като стимулира търсенето на трансатлантически маршрути, които се смятат за най-доходоносните за авиокомпаниите и туристическите фирми. В същото време има някои тревожни тенденции на Covid, които биха могли да забавят стремежа към облекчаване на правилата.

Във вторник се наблюдава най-много еднодневни потвърдени смъртни случаи в Европа от април насам, като средната стойност за 7 дни също се увеличава.

Втори вариант, предложен от Европейската комисия ще запази светофарната система, но ще подобри данните, използвани за изготвяне на рейтингите. Страните членки ще бъдат насърчавани да прилагат по-прости и по-стандартизирани правила за работа с пътници от червени или сиви зони. Предложението на комисията е също така да се запази използването на така наречения механизъм за аварийно спиране, който да се използва в случай на нови варианти на безпокойство или огнища, но ще има за цел да установи обща рамка за това кога трябва да се задействат нови ограничения.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Тази вечер е регистрирано поредното силно земетресение
Мнение на експерт: Успехите на Русия се дължат на забавянето на а...
Земетресение събуди Южна Гърция
Удължaвaт eвтиния poyминг в EC
Природен феномен в Гърция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).