До средата на 2015 г. инвестират над 110 млн. лв. в Пловдив и още 5 града

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (11)
16:16 / 12.01.2012
6361
Днес представиха параметрите на подписаното споразумение между Европейската инвестиционна банка - като управляваща Холдинговия фонд по инициативата JESSICA (Съвместна европейска инициатива за устойчиви инвестиции в градските райони) за България, и Регионалния фонд за градско развитие АД (РФГР) - с водещ акционер Societe Generale Експресбанк и акционери финансова компания Елана и Balkan Advisors.

По силата на споразумението РФГР АД получава мандат за управление на 36,9 млн. лева от ресурса на Холдинговия фонд, а водещият партньор във фонда - Societe Generale Експресбанк поема ангажимент да съфинансира проектите на фонда с двойно по-голяма сума - 73,8 млн.лв. Така до средата на 2015 г. ще бъдат инвестирани общо над 110 млн. лева в проекти за устойчиво градско развитие.

На събитието присъстваха кметът на Пловдив Иван Тотев, министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова, Христос Контогеоргос (Ръководител Централна и югоизточна Европа по програма JESSICA) от Европейската инвестиционна банка, Филип Лот - Главен изпълнителен директор на Societe Generale Експресбанк. Официален домакин на срещата бе кметът на Стара Загора - Живко Тодоров. Присъстваха още кметовете и представителите на останалите 5 водещи български града.

РФГР ще финансира проекти на общини, частни инвеститори и публично-частни партньорства, в шестте големи града на България - Бургас, Варна, Русе, Плевен, Пловдив и Стара Загора основно чрез заеми, но в някои случаи и чрез дялово участие. Фондът ще инвестира във всичко, което има потенциал да облагороди и осъвремени градската среда, като например: социална инфраструктура, проекти за подобряване на физическата среда и превенция на риска, системи за устойчива градска мобилност.

"Българските градове споделят проблемите на мнозинството европейски градове. Благодарение на опита в решаването на подобни проблеми Европейската комисия създаде програма JESSICA. Чрез нея нашият фонд получи възможност да предложи иновативни финансови решения за съвременно облагородяване на някои от най-старите европейски градове с огромен неизползван потенциал - прекрасните български градове - Плевен, Русе, Варна, Бургас, Стара Загора и Пловдив.", заяви Мартин Заимов - председател на надзорния съвет на Societe Generale Експресбанк.

По-рано вицепрезидентът на ЕИБ Вилхелм Молтерер коментира: "В допълнение към операциите по отпускане на средства, ЕИБ осигурява професионална експертиза по инициатива JESSICA - иновативен инструмент, фокусиран върху по-ефективното усвояване на Структурните фондове на ЕС. Те имат за цел да създадат револвиращи фондове за инвестиране в устойчиви проекти за градско развитие."

Министър Павлова подчерта, че за нас е от изключително значение придобиването на опит по отношение на прилагането на инструменти за финансов инженеринг, тъй като се очаква през следващия програмен период тяхното значение, в рамките на Структурните фондове на ЕС, да се увеличи значително.


Виж коментарите (11)

Още по темата (6):
09.02.2012 Над 110 млн.лв. по JESSICA ще бъдат инвестирани до 2015 г.
09.02.2012 Министър Павлова идва за информационния ден на JESSICA в Пловдив
06.02.2012 Кандидатстваме за милиони по програма JESSICA
26.01.2012 Представят финансовите параметри по инициативата JESSICA
18.01.2011 Мащабна програма осигурява санирането на 720 000 панелки и сгради в лошо състояние
08.12.2010 Официално стартира инициативата JESSICA
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
Известна крепост е застрашена от рухване
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Тази вечер е регистрирано поредното силно земетресение
Мнение на експерт: Успехите на Русия се дължат на забавянето на а...
Земетресение събуди Южна Гърция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).