Цял свят им се смее: Руснаците объркаха космодрума и ракетата им падна

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (9)
08:26 / 29.12.2017
26981
Причината за загубата на 19 спътника след старта на руска ракета през ноември е, че тя е била настроена за изстрелване от друг космодрум. Това заяви вицепремиерът Дмитрий Рогозин, отговарящ и за космическата промишленост на страната.

По думите му ръководството на държавната корпорация "Роскосмос" е виновно за "системни грешки", включително за това, че ракетата е била програмирана за старт от Байконур в централноазиатската република Казахстан, а в действителност бе използвана за второто изстрелване от "Восточний" в руския Далечен изток.

Според частично финансираното от Държавния департамент на САЩ "Радио Свобода" в сряда "Роскосмос" е изгубил връзка с първия в историята анголски спътник, изстрелян от Байконур. За него бе е използван същият двигател "Фрегат" за извеждане в орбита, но, изглежда, този път причината е отказ на предавател или оборудване на борда на сателита.

Стартът на 28 ноември от "Восточний" трябваше да изведе метеорологичния "Метеор-М" на стойност близо 45 млн. долара, както и 18 малки сателита на научни и комерсиални възложители от Русия, Норвегия, Швеция, САЩ, Япония, Канада и Германия. По неизвестна причина те не достигнаха нужната орбита и паднаха в Атлантическия океан.

Сега Рогозин разкри пред държавната телевизия "Россия-24", че причината е човешка грешка. "Ракетата е била програмирана с погрешни координати - все едно, че излита от Байконур", допълни той.

"Восточний" е първият руски космодрум за граждански цели и погълна стотици милиарди рубли. След като откриването му бе отлагано няколко пъти, той заработи през април 2016 г. в присъствието на президента Владимир Путин. Събитието бе предавано на живо по обществената телевизия, но се наложи отлагане на старта с един ден заради технически проблем.

В четвъртък от "Роскосмос" отхвърлиха версията на Рогозин и настояха, че ракетата е била потготвена без грешки и за старт именно от "Восточний". Комисията за аварията и специално назначената от вицепремиера комисия нямат никакви забележки в това направление, се казва в официалната позиция.

Като причина за аварията от "Роскосмос" сочат параметри на старта, които било "невъзможно да се открият от съществуващите математически модели". Става дума за "азимут на стартовата площадка, азимут на полета на ракетата носител и на последната степен на ракетата (а именно слънчево-синхронната орбита именно за това време от годината)".

Рогозин отвърна с характерния си сарказъм: "Доколкото разбирам, "безаварийният" "Роскосмос" е решил да доказва на всички, че авариите стават не заради грешки в управлението на процесите и предприятието, а "по вина на обстоятелствата".

Източник: в. "Дневник"


Виж коментарите (9)
Още новини от Международни новини:
Новото нормално явление: Съкращенията продължават, хората свикнах...
Петролните джобове на шейха се препълнени - прави летище, каквото...
Приятелката на известен писател съобщи за смъртта му
Силно земетресение разлюля Балканския полуостров
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
Известна крепост е застрашена от рухване


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).