Честват 120 години дипломатически отношения между България и САЩ

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
15:51 / 13.01.2023
875
Министър Николай Милков и посланикът на САЩ в София Херо Мустафа поставиха начало на честванията по отбелязването на 120-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и САЩ, която официално се навършва на 19 септември 2023 г., съобщават от външното ни министерство.

Министър Милков и посланик Херо Мустафа се срещнаха пред мемориалната плоча на първия консулски агент на САЩ в България, д-р Асен Кермекчиев, известен още като Ейс Кермек. Изтъкнат лекар, публицист и ветеран от Балканската война, както и основател на първата Американска търговска камара у нас, д-р Кермекчиев открива първата Консулска служба на САЩ в София на днешната дата, 12 януари, през 1912 г.

Днес България и САЩ са съюзници и стратегически партньори на международната сцена и работят активно за намирането на устойчиви решения на съвременните глобални и регионални предизвикателства. Честванията на 120-та годишнина на отношенията между нашите две приятелски държави ще продължат през цялата 2023 г. и ще включват различни културни събития и прояви, които ще достигнат своята кулминация през месец септември.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
Известна крепост е застрашена от рухване
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Тази вечер е регистрирано поредното силно земетресение
Мнение на експерт: Успехите на Русия се дължат на забавянето на а...
Земетресение събуди Южна Гърция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).