12 години затвор за двама журналисти

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
20:40 / 17.03.2023
967
Две журналистки, управлявали онлайн медиен портал, отнасящ се критично към беларуските власти, бяха осъдени днес на по 12 години затвор, предаде Ройтерс, като се позова на беларуската прокуратура.

Марина Золотова, главна редакторка на интернет портала tut.by, и генералната директорка на медията Людмила Чекина бяха арестувани през май 2021 г.

Първоначално те бяха обвинени в укриване на данъци, а по-късно им бяха повдигнати обвинения за подбуждане към омраза и за призиви на Беларус да бъдат наложени санкции.

Онлайн платформата tut.by активно отразяваше масовите протести срещу президента Александър Лукашенко през 2020 г. и беше забранена от властите с аргумента, че е "екстремистка организация". Много от служителите ѝ напуснаха страната и създадоха нов медиен портал, наименуван "Зеркало".

Според правозащитници в Беларус има около 1500 души, които са задържани по политически причини.

Беларуският правозащитник Алес Беляцки, който миналата година стана един от лауреатите на Нобеловата награда за мир, бе осъден този месец на 10 години затвор, след като бе признат за виновен за финансирането на протести. Съединените щати и Европейският съюз разкритикуваха процеса срещу него и го определиха като политически мотивиран.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
Известна крепост е застрашена от рухване
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Тази вечер е регистрирано поредното силно земетресение
Мнение на експерт: Успехите на Русия се дължат на забавянето на а...
Земетресение събуди Южна Гърция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).