Ванко 1 се жалва в Страсбург

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
09:19 / 25.10.2006
2917
Подсъдимият за склоняване към проституция рап певец Ванко 1 се жалва в Европейския съд в Страсбург, научи „Сега".

Според юристи причината, поради която Ванко 1 съди България, е свързана със задържането му, а не с процеса срещу него, който още не е приключил.

Иван Главчев бе задържан на 6 май 2003. На 1 август с.г. прокурорът Георги Пенев го пусна заедно с роднините му на свобода срещу общо 20 000 лв. гаранция. Окръжният прокурор на Пловдив Андрей Атанасов тогава отмени постановлението и отново вкара тримата в ареста, а ВКП разпореди дисциплинарно производство срещу Пенев. Адвокатът на тримата Иван Радичев коментира, че повторният арест на клиентите му е незаконен, защото е разпореден от прокурор, а не от съд. Ванко 1 обжалва второто си задържане и тогавашният председател на Пловдивския апелативен съд Здравко Киров за втори път пусна тримата на свобода срещу гаранция от 20 000 лв. Така съдът остави в сила мярката, наложена от Пенев. Като единствен мотив тогава Киров изтъкна, че окръжният прокурор Атанасов е нарушил разпоредбите за отмяна на вече взетата мярка за неотклонение "парична гаранция" от заместника му Георги Пенев, освен това гаранцията вече била внесена. Ванко 1 и роднините му бяха вкарани пак зад решетките през ноември 2003, когато окръжният съд прочете за пръв път присъдите им. Съдът реши, че тримата трябва да бъдат задържани веднага, а паричните гаранции да им бъдат върнати.

Още при първия арест на Ванко 1 и роднините му специалистът по европейско право адвокат Михаил Екимджиев каза, че има основание да се сезира Европейския съд, тъй като задържането на тримата е базирано на обвинението, а не на събраните доказателства. През октомври м.г. Ванко 1 лично се закани да съди България в Страсбург. Тогава и адвокатът му Виктор Михайлов заяви, че след решението на делото е възможно да бъде подадена молба в Страсбург.

Виж коментарите (4)
Още новини от Любопитни новини:
Ръчно тъканите български килими достигат до 1200 евро
Разкриха нови подробности около Ергена
Известно синче подкара мощно BMW със 192 км/ч
Наричат тази билка "зимна череша", помага при стрес и тревожност
Невероятно ниски цени по нашето море, народът не вярва на очите с...
Протоколен гаф: Поканиха покойния Иван Ласкин на прием


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).