Три основни програми в тазгодишното издание на Нощта на музеите

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (5)
12:23 / 04.08.2010
3409
За шести пореден път в Пловдив ще се проведе вече традиционната Нощ на музеите и галериите. Поради големия интерес и наситения афиш, тази година програмата е организирана в две вечери - 24 и 25 септември, а събитията започват в 19:00 ч. и приключват в 1:00 след полунощ.

Жителите и гостите на Пловдив ще могат да избират между три основни програми: Музеи и галерии на 24 септември, Култ. и клуб на 25 септември - с участието на културни институти, книжарници, неформални арт пространства и клубове, и Събития в градска среда на 24 и 25 септември. И трите програми са едновременно сериозни и забавни, образователни и любопитни. На 25-и септември е "Малката нощ" - с програма за най-малките от 11.00 до 19.00 ч.

В последните няколко години Нощта на музеите и галериите в Пловдив се превърна в едно от най-мащабните културни събития в България, в емблема на региона и страната. Следвайки световната традиция, пловдивската нощ активира местната артистична общност и провокира галеристи, музейни директори и артисти да представят работата си по най-интересния и атрактивен начин.

В програмата са включени специално организирани изложби, програми за възрастни и деца, интерактивни пърформанси, срещи с художници, живи градски случки, концерти, прожекции и уъркшопове в достъпен за широката публика формат.

Тази година афишът включва близо 20 часа културна продукция, която ще бъде представена в продължение на две нощи на 58 места. Очакванията на организаторите са за повече от 25 000 посетители.

Сред най-интересните акценти в програмата са: представянето на проекта на Иван Мудов "МУСИЗ - Музей за съвременно изкуство" в Регионалния исторически музей - Експозиция "Съединение на България"; "Peep Show" - пърформанс на Мариела Гемишева в Галерия "Сариев"; специалното участие на берлинската арт група Club Real на паркинга на ресторант "Фреш", ул. "Отец Паисий"; инсталацията Living Museum на Васил Тучков, подредена в стар тютюнев склад; Вечер на Япония в Центъра за съвременна история, изложбата "Димитър Кавра - фотолетописецът на Пловдив" на Държавен архив - Пловдив и др.

Новата визуална концепция на Нощта на галериите и музеите е изработена от Постстудио за визуална култура и е вдъхновена от типографията. Акцентът в цялостната комуникация на фестивала е върху индивидуалните програми и събития на участниците.

Студенти в областта на хуманитарните науки и културния мениджмънт от различни университети в страната ще имат възможност да придобият практически умения в специалната Стажантска програма на Нощта, която вече работи в подкрепа на организаторите.


Виж коментарите (5)

Още по темата (16):
08.11.2010 Над 25 хиляди избраха Нощта на музеите и галериите заради културата
04.11.2010 Нощта на музеите и галериите посетена от близо 40 000 души
25.09.2010 Хиляди пловдивчани се стекоха в музеите и галериите снощи
25.09.2010 Акценти от втория ден в програмата на "Нощ на музеите и галериите" 2010
24.09.2010 Затварят няколко улици за Нощите на музеите и галериите
24.09.2010 Акценти от първия ден в програмата на "Нощ на музеите и галериите"
Още новини от Любопитни новини:
Нина Добрев пострада жестоко при инцидент с мотор 
Мария Бакалова ослепителна в Кан
Изписаха Росица Пейчева и бебето
Големи гласове идват в Пловдив
Успешен спортист, депутат и министър празнува днес
Любов от пръв поглед в семейството на двойка от "Един за друг"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).