Световният писател Хорхе Букай в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:43 / 10.06.2010
2650
Благодарен, учуден и радостен от посещението си в България и в Пловдив е световноизвестният аржентински писател Хорхе Букай. Сподели го при днешната си среща с кмета Славчо Атанасов, който специално прекъсна за един ден платения си годишен отпуск, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Букай дойде под тепетата след два дни в София, в които беше подложен на унищожително медийно внимание. Среща се с президента, посети парламента, навсякъде го посрещнаха с голям интерес.

"Родих се преди 60 години в Буенос Айрес в един много беден квартал, на пет пресечки от края на града. И в най-смелите си мечти не съм си представял сегашния си живот", разказа писателят.

В Аржентина били чували за България, лично той имал двама добри приятели българи, говорели му с такава огромна любов за градовете и хората тук, че се зарадвал, когато получил поканата за България. Някаква прилика намира между двата народа, неслучайно като страстен любител на фолклорната музика изпитал щастие, когато опознал българската песен.

Хората го посрещали любезно и гостоприемно. От първата си стъпка на наша земя му се завъртяла една история в главата. Където и да отидел все някакви истории му изплували в паметта.

Преди хиляди години един много мъдър и беден човек живеел на градския площад. Отговарял на хората и когато те оставали доволни, му давали по монета. Латив се казвал.

Един ден и императорът чул за него, задал му много важен въпрос и получил толкова умен отговор, че помолил преживяващия от подаяния да дойде в двореца му. "Нуждая се от теб, аз не съм много умен, а народът има нужда от мъдър владетел", помолил се императорът. Латив не искал, и на площада си му било добре, но накрая склонил, още повече, че владетелят му обещал свободата да си тръгне когато пожелае.

Следващите 6 месеца, със съветите на Латив, настанало много мъдро управление, но се намерили и завистници. Отишли при императора да го убеждават, че Латив му готви заговор и с часове разговарял с някого в една дворцова стаичка. Императорът не повярвал, но отишъл, почукал, Латив му отворил и на въпроса за заговор, се засмял. Широко разтворил вратата, владетелят влязъл и видял една стара дрипа, окачена на тавана, малко бастунче и малка дървена чиния. "Какво е това?" - попитал владетелят. "Единствените неща, които притежавах преди 6 месеца. Беше ми толкова приятно да спя на меко в двореца, че всеки ден се страхувам да не забравя откъде съм дошъл", обяснил Латив.

Точно тази история си припомнял всеки ден от стъпването си в България Хорхе Букай. Толкова горд се чувствал от срещите с президента, депутатите, пловдивския кмет, че се страхувал да не забрави от къде е дошъл.

Книгите си, които според критиците са изтъкани от мъдрост и могат да те научат на страшно много неща, писателят ще представи и пред пловдивска публика. Букай е автор на 12 книги, четири от които са преведени и на български - "Нека ти разкажа", "Приказки за размисъл", "Писма до Клаудия" и "Да се обичаме с отворени очи".

Този браузър не поддържа видео елемента.


(c) ПОТВ

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Михаела и Венци спечелиха "Един за друг"
Ергенът се изложи много в ефира на bTV
Легендарна тв водеща: "Шок и ужас" бе най-трудната ситуация в кар...
Пазаруването на евтини стоки от "Тему" и други китайски сайтове к...
Известни Тик Токъри станаха родители за втори път
Пестим ли гориво, ако изключим климатика на колата?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).