Съвети как да сварим яйцата за Великден, без да се напукат

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
08:10 / 07.04.2018
14680
Колко яйца ще варите за Великден? А какво количество от тях действително ще останат здрави? За да е изпълнена задача за да бъде приготвянето на яйца успешно, твърде много домакини ползват разни трикове, за да задържат яйцата здрави и повечето от тях да обагрят в разнообразни цветове и с различни техники.

Чували ли сте от вашите майки, че яйцата е нужно да се варят, след като са престояли известно време в хладилника. Купете яйцата два-три дни преди варенето (но не и повече, за да не се развалят). Пресните яйца има по-голяма вероятност да се счупят, когато ги варите.

Преди да пристъпите към варенето на яйцата, извадете ги от хладилника поне 1-2 часа да престоят и да изравнят температурата си с тази на стаята. След това можете да ги сложите и в малко по-топла вода на котлона, без риск да се напукат или счупят.

Поставете яйцата в тенджера и залейте най-добре със студена вода. Тя е необходимо да покрива към един сантиметър над повърхността на яйцата. Директното им слагане от хладилника в тенджерата с топла вода, в повечето случаи причинява напуквания.

Важно е също при поставянето в съда, в който ще варите, просто да ги положите на дъното, без да ги пускате рязко и от високо, нищо, че отдолу има вода, която ще омекоти удара.

Добре е също да не претъпквате с яйца съда, в който ще ги варите. При самото варене яйцата се местят и подскачат, и могат неволно да счупят някой съсед, така че оставете малко пространство между тях. Също така е добре съдът да не е прекалено голям.

И както сте чували от мами и баби – най-доброто превантивно средство против напукване на яйца е оцетът. Сложете и няколко супени лъжици в тенджерата преди да е завряла водата.

Добавянето на сол пък няма да позволи на част от белтъка да изтече, ако случайно някое от яйцата се спука.

При самото варене е важно да не завъртате копчето на котлона на най-високата температура, защото в този случай яйцата ще "подскачат" и ще се напукат. По-разумно е да оставите на средна температура.

Някои изпитали метода на безопасната игла горещо го препоръчват – от едната страна на яйцето (където обикновено се намира въздухът) се пробива с острото на безопасна игла и така се вари яйцето.

За да не ви се напукат яйцата сложете ги в кърпа или голям тензух, вържете ги и ги поставете внимателно в голяма тенджера.

Перфектното време за сваряване на едно яйце е между 4 и 6 минути. От съществено значение е и котлонът, на който готвите, но след 5-та минута можете да очаквате твърдо сварени яйца.

Виж коментарите (1)

Още по темата (63):
17.04.2018 Пасти, риба, пилета и яйца унищожава БАБХ след проверки по Великден
11.04.2018 Вижте някои по-нестандартни сигнали до КЗП по Великден
10.04.2018 Девойка запали цигара от горяща в църква свещичка
10.04.2018 Кошмарно прибиране с влака Пловдив-Варна в последния почивен ден
10.04.2018 Днес е Светли вторник
10.04.2018 Споделеното пътуване става все по-популярно сред пловдивчани
Още новини от Любопитни новини:
Никога не сте виждали такава градушка, все едно летят павета
Младеж изненада Карбовски на улицата
Победителка в "Мастършеф" шокира с изказване: Изпих парите от наг...
Джон Бон Джоуви отбелязва 40 години на сцената
Ивет Лалова с първи снимки на бебето
Нети публикува твърде любопитни снимки, мрежата прегря


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).