Роботите нямало как да заместят хората

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:48 / 13.12.2019
2107
Роботът може да е по-компетентен за някои конкретни и елементарни неща, но все още няма машина, която да може да ни замени, категорична е Натали Невжан, експерт по право и етика в областта на изкуствения интелект. Тя е преподавател в университета в Артоа и член на комисията по етика на френския Национален център за научни изследвания и участва в София в публична лекция на тема "Има ли самоличност автономният робот?", организирана от Френският институт в България.

Това е сравнително нова тема за съвременното ни общество, но по нея вече се водят дискусии. Натали Невжан коментира дебата в последните години в Европейския парламент по въпроси като този дали "умните роботи" трябва да получат правен статут, кой носи отговорността за тях - производители, потребители, те самите.

Няма съзнание в роботите и машините, категорична е Невжан. Роботите са като "консервни кутии", нямат нито воля, нито съзнание, не страдат и нямат чувства. Макар да има изследователи, които се опитват да създадат подобна машина, все още това не може да бъде направено. Дори и да си представим, че съществува система, в която са включени всички софтуери, не може да се достигне до създаване на съзнание.

Роботите са по-компетентни за дадена конкретна задача - могат да играят на шах, умеят да хващат топка, и могат да се самообучават. Но ако един робот може да хваща топка, а му се хвърли плюшена играчка, той няма да съумее да я хване и отново ще трябва да започне самообучение, обясни експертът.

Роботът, предназначен да се грижи за възрастен човек, е още в лабораториите, защото е много трудно да се създаде машина, която дори да може да слуша човешкия език, а после и да реагира и да има адекватно поведение, на това което й се казва. Дори само ходенето е нещо много трудно, посочи Натали Невжан. Тя обаче допълни, че, ако все пак се създаде машина, която има чувства и желания, съществува рискът да постави своите чувства и желания пред нашите и тогава може да ни навреди. За щастие, все още не съществува такава машина, човекът все още е необходим, той единствен може да забележи момента, в който машината бърка, коментира експертът.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Бричката: Кола, произведена през 2015 г., може да замърсява възду...
Бивша на Григор Димитров обра точките на Met Gala 2024
Храните, които подуват корема
Голяма наша актриса има рожден ден днес
Този тийнейджър решава, че след като завърши училище, ще живее въ...
Софи Маринова на една сцена с голямата Лили Иванова


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).