Представят авторски тъкани и огърлици в Етнографския музей

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:00 / 16.06.2008
1136
Изложба на авторски тъкани и огърлици от стъклени мъниста ще бъде открита днес от 17.30 часа в Етнографския музей в Пловдив. Творбите са ръчно изработени на основата на българската традиция от Елена Драмова от Пловдив и Стоян Маринов от Добрич. Изложбата е под заглавие "Тъкано и синчано - синчано и тъкано".

16 юни е първият ден от Русалската неделя - седмицата между Петдесетница и Еньовден. Празникът е избран от авторите, тъй като бележи разделянето на годишния цикъл от лятното слънцестоене. Вярва се, че тогава идват свръхестествени същества, наречени русалки. Ще бъде представена възстановка на характерни предхристиянски ритуали и обредни действия за плодородие и предпазване от злите сили.

Произведенията в изложбата са осъвременени интерпретации на образци от фонда на Етнографския музей в Пловдив. Те носят посланията и кодовете на традиционния орнамент, без да променят същността му, но с модерен изказ, изграден чрез техника, колорит, форма и други похвати. Традиционните орнаменти носят символите на четирите елемента - земя, въздух, небе, огън. Техните съответствия са намерени в българската народна поезия и проза за одухотворена чрез словото подплата.

Елена Драмова живее и работи в Пловдив. Член на Задругата на майсторите на народни художествени занаяти от 25 години. Изработва ръчно тъкан художествен текстил - облекла и тъкани за облекла и интериор - както автентични, така и авторски на базата на българската народна традиция. Участие в национални и международни изложби у нас, в Германия, Франция, Япония. Участвала е в изпълнението на костюми за народни ансамбли и за български игрални филми. Обучавала е чужденци на тъкачески умения по френски проект за младежи.

Стоян Маринов живее и работи в Добрич. Член на Задругата на майсторите на народни художествени занаяти от 22 години. Изработва накити от стъклени мъниста - автентични и авторски на базата на българската народна традиция. Изработва костюми за народни танцови и певчески ансамбли. Ръководи групи за автентичен български фолклор. Изложби - национални и международни в България, Финландия, Китай, Индонезия, Холандия, Германия, Великобритания и др. Сценарист е на 10 документални филма с фолклорна тематика, два от тях с първа награда на фестивала "Осмата муза".

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Известни Тик Токъри станаха родители за втори път
Пестим ли гориво, ако изключим климатика на колата?
Още по-голямо щастие сполетя Неделя Щонова след Dancing Stars
Родните звезди разкриха тайната си за бързо намаляване на килогра...
Звездна пловдивчанка с повод да почерпи днес: Нямам време да оста...
Сашо Кадиев към Алек: Защо ти трябва при жива майка да се жениш?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).