Представиха 111 години от историята на Пловдив върху 520 страници

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (13)
16:33 / 29.11.2011
6105
Паметникът на Альоша, който често разбунва политическите страсти в Пловдив, се извисява на върха на Бунарджика благодарение на смъртта на Сталин. Тя осуетява плановете на местната власт там да бъде издигнат монумент на вожда и учителя на народите. Този и още много други любопитни факти от историята на Пловдив може да научите от най-новия албум на Димитър Райчев "Пловдивски алманах". На 520 страници в своя "Пловдивски алманах" Димитър Райчев проследява в телеграфен стил 111 години от историята на града. 

На всяка страница е отбелязана годината, която се проследява, а вътре следват любопитните факти, илюстрирани с над 650 снимки, повечето от които се публикуват за първи път. Така разбираме, че на 24-ти октомври 1920 година в чест на 70-я юбилей на Иван Вазов улица "Станционна" бива прекръстена на негово име. На снимката пък виждаме как на 7-ми ноември хиляди пловдивчани посрещат народния поет на гарата и каляската му, теглена от три бели коня, преминава през шпалир от почитатели по новопрекръстената улица. Или пък, че на 1-ви април 1951 година се създава градското предприятие "Плод зеленчук". 

През 1886-та година Георги Анастасиядис има честта да извести на почитаемата публика, че е донесъл от Виена избрани дрехи от най-последна мода и купувачите ще останат доста доволни, тъй като хубостта, здравината и най-умерената цена са главните препоръки на търговката му магазия, находяща се в Узун чаршия при Куршум хан номер 155. 

Авторът отделя подобаващо внимание на неизпълнените проекти и намерения на градската управа, от които могат да се поучат и днешните ни политици.


Този браузър не поддържа видео елемента.


(c) ПОТВ


Източник: ПОТВ

Виж коментарите (13)
Още новини от Любопитни новини:
Превърна се във вирусна сензация – на 38 няма зъби, но снима клип...
Утре е един от двата дни, в които можем да боядисаме яйцата
50-годишната Росица Пейчева, бременна в 7-ия месец: Благодаря, че...
Опасни трендове в социалните мрежи могат да доведат до рак на кож...
Режисьорът на "Уроците на Блага" е готов с нов шедьовър
50 години група "Фактор": Музиката, любовта към рока и приятелств...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).