ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
По-пълните хора излизат по-често в болничен
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:03 / 14.05.2024Коментари (0)1267
©
Хората със затлъстяване излизат по-често в болничен. За това предупредиха група изследователи по време на научна конференция в Италия, съобщава BBC, цитирани от bTV.

Учените от Виена, които са изследвали повече от 122 000 души в цяла Европа, твърдят, че политиците трябва да направят повече, за да помогнат на хората в усилията им за поддържане на здравословно тегло.

Проучването им е финансирано от фармацевтичната компания "Ново Нордиск“, която предлага подкожни инжекции за отслабване. От него са били изключени държави като Ирландия, Малта и Исландия, тъй като за тези държави не е имало достатъчно данни. Наличната информация за останалите европейски страни пък е от 2019 г., уточняват учените.

Какво показва изследването?

Една пета от хората с наднормено тегло отсъстват от работа, защото имат различни здравословни проблеми. Резултатите варират в зависимост от конкретната европейска държава, но като цяло хората със затлъстяване са по-склонни да отсъстват от работа в сравнение с колегите си, които подържат нормално тегло.

Водещият изследовател д-р Томас Чипионка призова правителствата да вземат под внимание констатациите им. "Последствията за здравето на хората, както и икономическите последици от затлъстяването са огромни. С настоящата тенденция за увеличаване на броя на затлъстелите децата – нещо, което се констатира в много европейски страни, политиците трябва да са проактивни и да предприемат повече действия за борба с излишните килограми“, подчерта д-р Томас Чипионка.

Една трета от европейците в трудоспособна възраст не са активни. Стресът, COVID-19 и инфлацията също бяха посочени от учените като причини за ръста на хората с наднормено тегло и затлъстяване.

Големият проблем според медиците е, че затлъстяването и неправилното хранене са свързани с диабет тип 2, високо кръвно налягане, висок холестерол и повишен риск от респираторни, мускулно-скелетни и чернодробни заболявания.

Пробив в терапията

На този фон стана ясно също така, че инжекциите, предписвани при пациенти с тежко затлъстяване и диабет тип 2, могат да намалят риска от инфаркти и инсулти, дори да не доведат до трайно отслабване, съобщава още Би Би Си.

Изследователите са разгледали медицински продукт, съдържащ пептид, който имитира хормона GLP-1 (кара хората да се чувстват по-малко гладни). Това е лекарство от ново поколение, което е известно с това, че потиска апетита. За него се твърди, че успешно контролира кръвната захар и нормализира теглото. Подобрява кръвното налягане и нивата на холестерола в кръвта, с което намалява риска от развитие на сърдечни заболявания.

Последните резултати от най-новото проучване все още не са публикувани в специализирано медицинско списание, но бяха представени по време на Европейския конгрес по затлъстяването (ECO) в Италия, пояснява Би Би Си.

Проф. Джон Дийнфийлд обяснява, че този пептид може да има положително въздействие върху кръвната захар, кръвното налягане или възпалението, както и пряко да въздейства върху сърдечния мускул и съдовете.

В проучването, проведено от медицински екип в University College London (UCL), са били включени 17 604 пациенти над 44 години от 41 страни. А според учените резултатите са обнадеждаващи.

Анализът обхваща времето преди пациентите да претърпят големи сърдечносъдови събития – като инфаркт и инсулт, или да развият сърдечна недостатъчност.

След 20-седмично лечение 62% от пациентите са загубили около 5% от телесното си тегло, докато контролната група на плацебо е понижила теглото си средно с 10%. Въпреки това и при двете групи учените са отчели намаляване на риска от инфаркт, инсулт или сърдечна недостатъчност. Този ефект се забелязвал дори при тези, които въпреки лечението, качили килограми.

Според проф. Дийнфийлд това е откритие с "важни клинични последици“ и дори го сравни с въвеждането на статините (лекарства за понижаване на холестерола) в медицинската практика през 90-те години на XX в.

"Най-накрая разбрахме, че има клас лекарства, които биха променили биологията на това заболяване. Това е голям пробив и вероятно ще трансформира кардиологичната практика“, категоричен е проф. Дийнфийлд.

Специалистите обясняват, че медикаментът е сходен с "Оземпик“ – също лекарство за диабет тип 2, за което се твърди, че е предпочитаното от звездите в Холивуд.

Експертите обаче предупреждават също така, че това не е бързо решение за отслабване или заместител на правилното хранене и ежедневните упражнения. Препаратът трябва да се прилага само под медицинско наблюдение. Честите нежелани реакции включват гадене, разстройство, болки в стомаха, подуване на корема и увеличаване на газовете в червата. Освен това след прекратяването на терапията теглото може да върне.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Абитуриентски балове 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: