ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
По-добре помислете дали да пиете сок
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:48 / 13.05.2024Коментари (0)14263
©
Ако има един съвет за хранене, който повечето хора не трябва да чуват за милионен път, това е, че газираните напитки са вредни за вас и единственото нещо, което трябва да пиете, когато сте жадни, е вода. Ако сте прекарали достатъчно време във фитнес или "уелнес" пространства, вероятно сте чували колко лош е плодовият сок също - поне така се предполага.

Но като се има предвид, че дори най-преработените сокове от големи марки се правят с известно количество плодове. Както при почти всичко, свързано с човешкото здраве, има малко повече нюанси в картината от просто "плодов сок = лош“ (или добър, що се отнася до това).

Повечето регистрирани диетолози ще отбележат съдържанието на захар в сока като недостатък и ще насърчат пациентите си да получават хидратация предимно от обикновена стара вода. Но в същото време има недостатъци в пълното очерняне на цяла категория храни или напитки, особено за хора, които са склонни към ограничаване или други форми на нередовно хранене. Не всяко съдържание на захар е създадено еднакво. 

Изцеждането на сок премахва цялото съдържание на фибри в плода, което спомага за регулирането на кръвната захар и ситостта, което е усещането за ситост след хранене или лека закуска. Комбинацията от липса на фибри и високо съдържание на захар създава висококалорична напитка, която лесно се прекалява с консумацията и може да допринесе за излишен прием на калории. 

С течение на времето това може да повлияе на теглото ви, което в нашето общество, обсебено от размера, вероятно е причината да сте чували максимата "сокът е лош“ и преди. Но това не е само въпрос на суета; в по-краткосрочен план това може да ви накара да се почувствате... просто някак скапано. Когато се консумира самостоятелно, "плодовият сок може да причини бърз скок на кръвната захар, последван от срив, който може да доведе до повишен глад и умора поради бързото усвояване на захарта от тялото.

Разбира се, хората с диабет или други състояния, свързани с кръвната захар, трябва да бъдат внимателни относно приема на захар и трябва да работят със своя лекар, за да определят дали и как плодовият сок може да бъде подходящ за техните здравословни нужди. Но никой не е имунизиран срещу страховития срив на захарта, така че независимо дали теглото е проблем или не, струва си да обърнете внимание на това как пиенето на сок ви кара да се чувствате през целия ден.

Различни ли са правилата за децата 

В случая с децата има още една причина да ограничите консумацията на сок. Когато говорим за деца, сокът често прави децата наистина сити. Така че искаме да помислим за това, когато, да речем, те пият твърде много, те често пропускат възможността за други, по-питателни храни. 

Кои видове сокове са най-здравословни

Доматеният сок обикновено няма толкова много захар, както по-сладките, по-плодови сокове, въпреки че трябва да внимавате с добавената сол и високото съдържание на натрий. Студено пресованият зелен сок обикновено се прави от зеленчуци като тиквички, спанак, краставица, къдраво зеле, със смесени плодове - така че има по-малко захар. Някои сокове, които купувате в магазините, могат да имат добавена захар, хранителни оцветители и не толкова много хранителни вещества.

Накратко, както плодовият сок от рафтовете на магазините за хранителни стоки, така и студено пресованите сокове са много сравними по отношение на хранителния профил и ефектите. 

Няма нужда да се отказва изцяло от сока 

Все пак сокът може да има място в здравословната диета. Въпреки че експертите по хранене обикновено няма да го препоръчат като основен източник на хидратация, повечето ще се съгласят, че е добре като лечение от време на време. И, това е определено за предпочитане пред содата. В някои случаи соковете могат да бъдат удобен и практичен източник на хранителни вещества, които човек може да не получава другаде в диетата си.

За предпочитане е да ядете плодовете си цели и неподправени, но ако имате нужда от тях в подходящ за пиене формат, помислете за замяна на сок със смутита, направени от пресни плодове, пише actualno.com.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Олимпийски игри в Париж 2024
Хороскоп за деня
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Как ще оцените началото на мандата на новия кмет Димитров?
Слаб (2)
Среден (3)
Добър (4)
Много добър (5)
Отличен (6)
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: