Пловдивски археолози откриха уникални артефакти от II век

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:29 / 18.06.2008
1785
Пловдивски археолози откриха уникални артефакти от II век при разкопки от южната страна на Джамбаз тепе. За два дни теренни проучвания учените се натъкнали на богата колекция от глинени лампи, статуетки на гръко-римски богове, ранновизантийски мозайки и еротични скулптури.

Мащабните археологически проучвания от южната страна на Джамбаз тепе са отново подновени след почти 30-годишна пауза. Археолозите предполагат, че от югоизточната страна на Амфитеатъра е бил разположен богат търговски квартал с внушителни обществени сгради и огромен езически храм, в който най-вероятно са извършвани ритуали за плодородие и зачеване.

Преобладаващата част от населението на града по онова време са били потомци на пенсионирани римски легионери, получили право да се заселят в богатата провинция Тракия.

До момента археологическият екип е разкрил сектор от антична улица и останки от прилежащите й жилищни сгради. Тезата на учените е, че става дума за един от най-богатите и най-престижни квартали на античния Филипопол. Римската улица е била с ширина 6-7 метра. Платното е оформено с големи сиенитни плочи, ограничени с бордюри. Улицата е със зидан отводен канал и глинен водопровод под настилката.

Източник: econ.bg

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Цитиридис влезе в болница
До дни започва финалът на най-популярна песен в Европа
В Дена на храбростта той сподели скъп спомен
Ива Софиянска показа за първи път малкия Стефан
Причината в колата ви да мирише на развалени яйца?
Цветето, което лекува отоци и синини


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).