Откриват изложба, посветена на божественото питие - виното

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
10:13 / 22.11.2011
2045
Днес от 17.30 ч. в Етнографския музей-Пловдив ще се открие изложба, посветена на празника на младото вино и веселието с участието на Културен център "Тракарт" и Съюза на пловдивските карикатуристи.

Още траките, населявали земите ни, са били прочути лозари и винопроизводители. В Античността от есента до пролетта са се провеждали няколко празника, посветени на култа към Дионис: Оскофория (октомври/ноември), Малки/Селски Дионисии (декември/януари), Ленеи (януари/февруари), Антестерии (февруари/март), Големи/Градски Дионисии (март/април).

Дионис е възпяван най-вече като покровител на божествената напитка - виното. През християнската епоха негов наследник става Св. Трифон Зарезан. Централно място в един от най-важните Дионисиеви празници - Антестериите, заема вторият ден, посветен на състезания по надпиване с новото вино. Тогава за младото вино се прави специален ритуал, изпълняван от деца, като целта на тази своеобразна инициация е новият елексир да достигне и надмине по качества отлежалото старо вино.

От Омировите поеми знаем за прочутото с гъстотата и аромата си тракийско вино: "А след това ми поднесе и цели 12 амфори сладко чисто вино, божествено питие. А когато искаха да пият от това червено, сладко като мед вино, той напълваше една чаша от него, смесваше го с 12 пъти повече вода и от кратера се разнасяше приятно, божествено благоухание. И тогава беше много трудно да се въздържиш от него." ("Одисея").
Изложбата показва някои съдове за "правенето" и пиенето на вино от Античността, та до днес. Представени са и различни по размер "съдинки" за съхранение и пренасяне на този елексир. Всичко това е онагледено със стари снимки за провеждането на тържествата, посветени на празника на виното и лозята и доразкрасено със забавни карикатури за живота на дионисиевите последователи.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (1)

Още по темата (12):
28.11.2011 Седем Златни рицарски граала връчиха на "Дефиле на младото вино" 2011
27.11.2011 И днес можете да дегустирате неповторими български вина
27.11.2011 Ученици от ПГХТТ също се включиха в "Дефиле на младото вино" 2011
26.11.2011 Откриха третото поредно издание на "Дефиле на младото вино"
25.11.2011 Елате в Стария град и опитайте ненадминатото българско младо вино!
25.11.2011 Показват ни възстановка на древен тракийски ритуал за приготвяне на вино
Още новини от Любопитни новини:
Младеж изненада Карбовски на улицата
Победителка в "Мастършеф" шокира с изказване: Изпих парите от наг...
Джон Бон Джоуви отбелязва 40 години на сцената
Ивет Лалова с първи снимки на бебето
Нети публикува твърде любопитни снимки, мрежата прегря
Ново лице се присъединява към "Тази събота и неделя"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).