Оригинална авторска изложба в Етнографския музей

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:43 / 17.06.2008
1138
Изложба на авторски тъкани и огърлици от стъклени мъниста беше открита вчера в Етнографския музей в Пловдив. Творбите са ръчно изработени на основата на българската традиция от Елена Драмова от Пловдив и Стоян Маринов от Добрич. Изложбата е под заглавие "Тъкано и синчано - синчано и тъкано".

16 юни е първият ден от Русалската неделя - седмицата между Петдесетница и Еньовден. Празникът е избран от авторите, тъй като бележи разделянето на годишния цикъл от лятното слънцестоене. Вярва се, че тогава идват свръхестествени същества, наречени русалки. Ще бъде представена възстановка на характерни предхристиянски ритуали и обредни действия за плодородие и предпазване от злите сили.

Произведенията в изложбата са осъвременени интерпретации на образци от фонда на Етнографския музей в Пловдив. Те носят посланията и кодовете на традиционния орнамент, без да променят същността му, но с модерен изказ, изграден чрез техника, колорит, форма и други похвати. Традиционните орнаменти носят символите на четирите елемента - земя, въздух, небе, огън. Техните съответствия са намерени в българската народна поезия и проза за одухотворена чрез словото подплата.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Нина Добрев пострада жестоко при инцидент с мотор 
Мария Бакалова ослепителна в Кан
Изписаха Росица Пейчева и бебето
Големи гласове идват в Пловдив
Успешен спортист, депутат и министър празнува днес
Любов от пръв поглед в семейството на двойка от "Един за друг"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).