ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Някои породи кучета е по-добре да държите далече от децата си
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:07 / 10.05.2024Коментари (0)11608
©
Кучетата, макар да са пръв приятел на човека, могат да проявят агресивно поведение спрямо други хора, животни или дори срещу членове на семейството, в което се отглеждат. Споровете между любители и собственици на кучета дали има породи, набедени за агресивни, или определени породи са агресивни независимо от възпитанието и начина им на отглеждане, са чести като примери и изключения има и за двете съждения. 

Страховитите истории за куче, нападнало и убило стопанина си някъде по света и новините, свързани с нападение на кучета над хора или други домашни животни, правят някои предпазливи при избора на порода, която да отглеждат в дома си, у други пораждат страх да си вземат домашен любимец, а в някои страни водят до промени в законодателството и до забрана за отглеждане на определени породи в домашни условия. 

У нас няма порода, която да е забранена като най-агресивна, но кратко проучване по темата кои кучета будят най-често страх у гражданите у нас, сочи питбулите като най-често споменавани като агресивни. Дали обаче са именно тези кучета най-агресивните, или са набедени от обществото като такива? Има ли породи, които е по-добре да държите далеч от децата си и дома си, или всичко зависи от възпитанието на четириногия ни приятел и от характера му – както при хората?

Тези кучета ли са най-агресивните? 

Питбулите са известни с обратната си захапка и сила на челюстите, която може да счупи костите, с масовата си непоносимост към други кучета и с това, че се използват за незаконни борби със залагания. Много често в страховитите истории за разкъсани домашни кучета по време на разходката им със стопанина са намесени именно представители на тази порода. Това обаче според специалистите не означава, че питбулите са агресивни. 

В тях всъщност няма заложена агресия, единствената причина за страховитите истории, свързани с питбули, е възпитанието им – целенасочено научени да нападат, бити, тормозени, използвани в незаконни битки, питбулите стават агресивни към другите породи и себеподобните си, като оръжие за убиване в ръцете на собственика, но не се раждат агресивни. Попаднали на добър стопанин, живели спокойно и обичани, те се оказват едни от най-преданите кучета, които не проявяват агресия. Изненада, нали?

Кои кучета тогава са най-агресивните? Ще изредим няколко породи и забележете – сред тях няма питбул. Кои кучета са най-агресивните? 

-  Кане Корсо 

Гигантската порода мастифи, използвани някога за лов на едри животни, могат да проявят агресия в стремежа си да защитят дома и своите хора. Хищници и ловци по природа, огромни като размери, те са сред кучетата, с които не искате да се срещнете и да не ви харесат. Силният им естествен хищнически инстинкт ги подтиква да виждат във всяко по-дребно същество потенциална плячка и това може да създаде редица опасности от инциденти, ако от малки не е работено с тях със специалист и треньор, за да се потисне този нрав. 

-  Чихуахуа и пинчер 

Не се смейте. Тези малки мишки, които може да сложите в дамската си чанта, всъщност са изключително агресивни и въпреки размерите си нападат с лай огромни техни събратя. Не се свенят да лаят и хората, да се впускат със зъби към тях. Добре че малките им размери ги правят сравнително безопасни, иначе ако нравът им беше съчетан с много килограми, би било ужасно страшно да отглеждаш представител на тази порода. 

Любопитното при чихуахуа е, че те дори нападат членове на семейството си, тъй като се привързват само към един от домакинството и го бранят от другите членове. Не се чудете, ако пинчерът се спусне да хапе половинката ви, която просто се опитва да легне в леглото до вас. 

-  Ротвайлер 

Размерите и теглото им са леко плашещи, а те, съчетани с нрава и агресията, която са склонни да проявяват, ако не са възпитани, социализирани и добре обучени, са неприятни. Доброто възпитание и подход към тях от ранна възраст обаче, ги прави любещи домашни кучета, които не представляват опасност. Кои са най-силните породи кучета 

-  Далматинци 

Сладките кучета, с приказката за които сме израснали, също попадат за изненада на всички сред кучета, сочени за най-агресивните. Вероятно това се дължи на произхода и по-скоро на употребата на породата при създаването ѝ – за пазачи.

Някъде дълбоко в тях това чувство остава будно, печели на далматинците славата на склонни към агресивно поведение кучета, както и ги кара да бранят територията и своите хора от всичко непознато. А това е опасно. Ако нямате опит с кучетата, най-добре се ограничете при избора на домашен любимец до породи, на които им се носи славата на особено кротки и неагресивни, тъй като природно по-агресивните ще се нуждаят от по-специфично възпитание, изискващо опит, за да не проявяват агресия и да не бъдат опасни за хора и животни, срещнати случайно, съветва actualno.com.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждането на АМ "Тракия"
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: