
ЗАРЕЖДАНЕ...
Не белете картофите, ако манджата го позволява | ||||||
| ||||||
Легендата твърди, че дребните картофи били по-пресни, по-вкусни, по-крехки. Реалността казва: всичко зависи от сорта и целта. – Baby картофчетата не са бебета по възраст, а по генетика. Някои сортове просто не порасват много – не ги жали. – Големите – включително онези, които надхвърлят 700 грама – са напълно нормални за определени сортове и райони. Стига да не са зелени, кълнящи или меки, няма проблем с тях. За пюре, крем супа и картофена салата — колкото по-малко белене, толкова по-добре. Големите са като дините – режеш веднъж и пълниш тенджерата. Картофите са много полезни: – източник на витамин C (повече, отколкото се очаква) – калий (повече от бананите) – фибри, особено ако се консумират с кората (стига да са хубаво измити) – и естествено – въглехидрати, които тялото използва бързо и ефективно Протеин – има, макар и в малко количество. Мазнини – почти никакви. Проблемът не е в картофа, а в това как се приготвя. Картофи и месо – вечно забранената любов? Често се чува, че не трябва да се ядат заедно. Обяснението е, че се разграждали по различен начин, обърквали храносмилането, затормозявали стомаха. Печено месо с картофи не е хранителен грях. По-скоро злоупотребата с мазнини, сосове и втора порция е онова, което натоварва организма. В заключение ще ви посъветвам: Избирай картофи със стегната кора, без зелени петна и без кълнове – зеленото показва наличие на соланин, а той не е приятел на храносмилането. Съхранявай ги на тъмно и проветриво място – не в хладилник, защото студът превръща скорбялата в захар и променя вкуса. |
За контакти:
тел.: 0886 59 82 67
novini@plovdiv24.bg
гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg