На днешния ден през 1957 г. е открит паметникът на Альоша

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (80)
09:44 / 05.11.2011
8044
На днешния ден (5 ноември) през 1957 г. е открит паметникът на съветския войн "Альоша" в Пловдив.

Паметникът на Съветската армия в Пловдив е най-известният в България паметник, наричан ласкаво от пловдивчани "Альоша". Височината му е около 15 метра, а на самата фигура, изработена от гранит - 10.5м. Паметникът е построен през 1954 година. Авторите му са архитектите Борис Марков, Петър Цветанов, Асен Марангозов и скулпторите Васил Радославов, Любомир Далчев, Тодор Босилков и Александър Занков. Издигнат е на едно от тепетата на Пловдив - "Бунарджик", наричано още "Хълм на освободителите". Разположен е в непосредствена близост до паметника на освобождението на Пловдив от османско владичество. Изобразява изправен съветски войник, държащ картечен пистолет "Шпагин" (ППШ-41) с цевта надолу. На постамента е поставена петолъчка, а надпис под нея гласи "Слава на непобедимата съветска армия освободителка".

За прототип на "Альоша" е послужил Алексей Иванович Скурлатов, жител на Алтай, свързочник по време на Втората световна война. През 1944 г. докато Скурлатов работил по възстановяване на телефонната линия София - Пловдив, е направена снимка, използвана по-късно от скулпторите за изработка на фигурата на войника.
До статуята се стига по обвиващи хълма павирани пътеки, около които се развива естествената растителност на тепето. Паметникът е като цяло запазен.

Неколкократно са предприемани опити за премахване на пловдивския Альоша, но до момента те остават безуспешни.


Виж коментарите (80)
Още новини от Любопитни новини:
Задават се нови телевизионни преживявания
Венко с първи коментар след напускането на Слави Трифонов
Слави Трифонов се разделя с двамата от най-верните в екипа си
Наш манастир пази уникален стенопис на Тайната вечеря отпреди 7 в...
Много драматичен обрат с участник в "Стани богат", стигнал до 10 ...
Ивет Лалова: Не бих те заменила за целия свят


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).