Мийте чиниите с ръкавици

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
22:55 / 04.02.2024
6369
Препаратите за миене на съдове обещават не само да почистят съдовете ви до блясък, но и да се погрижат за ръцете ви. Изглежда, че това е добре. Но колко безопасни са компонентите в състава им? 

В крайна сметка, те могат да попаднат в тялото. Производителите могат да бъдат неискрени, декларирайки, че техните продукти са екологични, безопасни, а също така са полезни за кожата - те я защитават, овлажняват и омекотяват.

Лекарите недвусмислено казват, че е най-добре е да миете съдовете с ръкавици, така че препаратът, колкото и деликатен да е той, да не влиза в контакт с кожата на ръцете ви. Но малко хора наистина правят това. Избягвайте да използвате препарат за съдове в тези ситуации.

Веществата, съдържащи се в миещите препарати, могат да окажат лошо влияние върху тялото. Човек може да развие както обикновен сърбеж по кожата, така и сериозен дерматит. Различни добавки като лайка, алое вера или овлажняващи компоненти в препаратите за миене на съдове не са нищо повече от рекламен трик.

Те нямат реални ползи за кожата. Тези вещества нямат овлажняващ, защитен или друг ефект. Освен това, продуктите разрушават защитния хидролипиден слой на кожата, причинявайки сухота, лющене и усещане за опъване. Ето защо е толкова важно да носите ръкавици, когато миете чинии. Внимание, агресивни ПАВ Повърхностно активните вещества се считат за най-агресивните от всички компоненти в препаратите за миене на съдове.

Именно тяхното присъствие помага за справяне с мазнините, премахване на мръсотията върху съдовете и в същото време отмива мастните филми от кожата на ръцете, до развитието на пилинг и дерматит. Ето защо, ако се грижите за кожата си, трябва да купите ръкавици за миене. Продуктите имат кумулативен ефект : в началото изглежда, че ръцете ви са добре, но постепенно сухотата и дискомфортът ще се увеличат. Страдащите от алергии обикновено са изложени на риск от обостряне и контактен дерматит.

Ако се изчисли приблизително, за една година в човешкото тяло влиза до чаша различни химикали. Добавените аромати към продуктите за миене на съдове и почистващи препарати също са химикали, които маскират по-острите и силни миризми на компонентите на детергента.

Ако често имате главоболие, мигрена или респираторни проблеми, тези летливи вещества могат да влошат състоянието. Въпреки че не е установена пряка връзка между състава на различни лекарства и развитието на патология, проучванията вече свързват сапуните за съдове с астма, храносмилателни проблеми и увреждане на черния дроб.

Най-голямото отрицателно въздействие върху тялото възниква, ако препаратите за миене на съдове са лошо измити и останат на повърхността. С храната те могат да навлязат в стомаха и червата, образувайки там негативни тъканни реакции. Особено опасни са повърхностноактивните вещества и киселините, които спомагат за образуването на обемна пяна, която отмива добре мазнините и мръсотията. 

Ако редовно "ядете“ различни химикали от препаратите за миене на съдове, това може да доведе до хранително отравяне, смущения в метаболитните процеси, както и увреждане на храносмилателния тракт с образуване на гастрит, язвено-ерозивни проблеми с лигавицата на малките черва и нарушения на микрофлората на дебелото черво, пише Actualno.com.

Виж коментарите (2)
Още новини от Любопитни новини:
Двойката, сочена за фаворит, напусна "Един за друг"
Освен красиви се оказва, че цветовете на това дърво са силни билк...
Комфорт или опасност за здравето: Страничните ефекти на климатици...
10 симптома, с които тялото ви издава, че нещо не е наред и трябв...
Знаете ли къде предлагат най-добрата пица "Маргарита" в света?
Рафи издаде нещо интересно за финала на "Капките"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).