Летящ робот ще плаши птиците на летищата

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:40 / 16.04.2016
2205
Роботът Робърд, който прилича на сокол в естествен размер, ще се носи над летище Вееце в Германия, за да плаши птиците, които могат да причинят инциденти.

Роботизираната птица е създадена от холандски учени от университета на Твенте.

"Нашите дронове и Робърд летят на много места. За нас е много важно обаче, че от тях се поинтересува и летище", каза Нико Нейхенхойс, който ръководи създадената за продажба на Робърд и дроновете компания на университета.

"Летището в Шипол проявява интерес отдавна, но холандският закон затруднява евентуални изпитания там. Положението в Германия е по-лесно", допълни той.

Летищата трудно се справят с птиците и това им излиза много скъпо. Щетите, които те нанасят при сблъсък със самолет възлизат на милиарди долари. Макар и рядко, има и фатални инциденти.

Птиците са умни и бързо разпознават по-елементарни пособия и ги избягват. Робърд прилича много на сокол и по външен вид, и по начина на летене. Затова създателите му се надяват птиците да го мислят за хищника и да стоят далече от пистите.

Източник: БТА


Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Кирил Маричков се оттегля от турнето в САЩ, връща се по спешност ...
Зомбори и Весела Бабинова се разминали в началото
Стридите - естествен афродизиак
Принц Уилям и принцеса Кейт "преминават през ада"
Остров Света Анастасия всеки ден посреща десетки туристи
Цитиридис влезе в болница


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).