ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Лекарка от Пловдив разкри защо не сваляме килограми дори и да гладуваме
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:08 / 12.05.2024Коментари (4)10263
©
Д-р Тихомира Георева е гастроентеролог и нутриционист в УМБАЛ "Пълмед“. Преглежда и в ДКЦ "Пълмед", както и извършва онлайн консултации в платформата на Healee MD. Днес д-р Георева разяснява защо кантарът не помръдва, дори и да гладуваме.

Стресът, недоспиването, негативните емоции и храненето "накрак", прехранването с въглехидрати и злоупотребата с алкохол могат да разбъркат нормалните ни хормонални нива и да доведат до напълняване и неуспех в борбата с килограмите. и като в порочен кръг да засилят още повече депресията и тревожността.

Тестостеронът е анаболен изграждащ хормон, който се среща нормално и при двата пола като съотношението при мъжете е по-високо. Ниски стойности се срещат при хора с наднормено тегло.

Екзогенното внасяне на тестостерон с цел надграждане на мускулна маса и достигане на пикови концентрации при мъжете за повече сила и издръжливост също е изключително вредно, защото не само, че спира продукцията на собствен тестостерон от тестисите, но засилва агресията и намалява потентността.

Има множество физиологични начини да повишим тестостерона си,чрез редовни тренировки,спанак,рукола(богати на магнезий),яйца,мазна риба(вит.Д,омега 3 и цинк),които са ключови за хормона.

Проучване от 2021 г., установи, че диета с ниски нива на мазнини се асоциира с намалени нива на тестостерон.

Естрогенът,играе роля в метаболизма на глюкозата,инсулиновата чувствителност и начинът по който тялото складира мазнини.Вариациите в нивата му при жени в перименопауза и менопауза могат да доведат до покачване на теглото.

Във всяка една фаза от цикъла ни тялото ни има различни нужди.В лутеалната фаза,тялото наистина изисква повече енергия поради няколко причини.В началото нивата на естроген са все още високи, а нивата на прогестерон започват рязко да се повишават и нивата на кортизола в покой са по-високи.Затова в тази фаза е необходимо да осигурим на тялото си хидратация и правилно хранене.По време на предменструалния синдром в тялото се увеличава нивото на естрогена спрямо прогестерона.Към края на тази фаза с намаляване на хормоналните нива,ще имате по-малко енергия.Това обяснява рязкото покачване на апетита преди цикъл.Важно е да се акцентира на храни с нисък гликемичен индекс и да се добавят сложни въглехидрати.

Дайте приоритет на здравето на червата, тъй като червата ви произвеждат множество метаболити, които могат да повлият на баланса на естрогена.Яжте богата на хранителни вещества диета и намалете излагането на токсини от околната среда.

Стресът повишава нивата на кортизол и е причина за наддаване на килограми,но също така се среща и при спортисти ,поради липса на възстановяване след тренировка и некачествен сън.

Хроничният стрес може да провокира и автоимунни заболявания без дори да подозираме, както и променена функция на хормоните на щитовидната жлеза от хипо до хиперфункция. Доста често хроничната тревожност депресия и наднормено тегло, замаскира проблеми с щитовидната жлеза.

Полуфабрикатите и храните с висок гликемичен индекс също могат да доведат до ниски и високи нива на инсулин в кръвта и развитие на диабет и хипогликемии.

Как да се справим?

Първо трябва да работим върху причините довели до появата на стрес и тревожност. Това можем да псотигнем с медитация, масажи, йога и разходки сред природата. Нужно е да приоритизираме съня и почивката, да се храним здравословно и балансирано, но без да изпадаме в крайности, което ще нормализира нивата на кръвна захар и кортизол.

Защо хипокалорийните диети са опасни?

На първо място те понижават нивата на тестостерон и повишават нивата на грелина. Грелинът е хормон, който отговаря за регулацията на глада. Лептинът отговаря за чувството на ситост. Когато стомахът е празен, започва да се произвежда грелин, а когато сме се нахранили той спира да се произвежда и се задейства лептинът. Ако се храним с малко калории грелинът се покачва страшно много, а лептинът се понижава. Този дисбаланс продължава известно време и след прекратяване на диетата възниква така наречения йо-йо ефект, който защитава организма от гладуване.

Режимът, който изработих се основава на петкратно хранене през деня,с цел забързване на метаболизма и използване на храната като средство за горене на Мазнини,както и стратегии за излизане от "платото"в борбата с килограмите.

Автор на материала е Д-р Тихомира Георева и специлано предоставен от нея за Plovdiv24.bg. Тя е завършила Медицински университет-Пловдив през 2013 г. През 2020 г. е придобила специалност по гастроентерология и в последствие магистратура по диетология и хранене. 







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Тихомира , мога ли един сондаж да ти направя ?
+3
 
 
Киро, тая да не я е*еш бе, та час по час я цитирате с нейните глупости.
+4
 
 
Тая мяза повече на компаньонка и ескорт, но не и на лекарка....джуки, вежди т.н.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Олимпийски игри в Париж 2024
Хороскоп за деня
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Как ще оцените началото на мандата на новия кмет Димитров?
Слаб (2)
Среден (3)
Добър (4)
Много добър (5)
Отличен (6)
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: