Как правилно да носим маска през лятото

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
09:56 / 05.08.2020
6409
Това лято не е като другите и най-актуалният аксесоар за него е предпазната маска. Въпреки че носенето й е задължително в градския транспорт и повечето закрити пространства, някои се чувстват по-сигурни с нея и на открито, когато са сред много хора.

А дори и на закрито, когато температурата е по-висока, носенето на маска за повече от пет минути се превръща в истинско изпитание. Затова е добре да знаем как можем да си спестим поне малко от мъките.

Цвят

Както добре знаем, тъмните цветове привличат слънчевите лъчи. Затова е добре в летните дни да не излизаме с маска в черен цвят, защото гарантирано с нея ще ни е по-топло.

Материя

Най-разпространените маски, познати като хирургически или медицински, определено не са най-добрият ни избор. Те не само не ни осигуряват висока защита срещу COVID-19, а и ни запарват, защото са направени от изкуствения материал полиестер.

Вместо на тях, по-добре е да изберем памучни маски за многократна употреба, с които дишането ще е по-лесно, а и някои изследвания показват, че са и с висока степен на защита, ако са трислойни.

Форма

Важно е маската да приляга плътно върху устата и носа ни, но не е задължително да е толкова стегната, че да не можем да правим движения с лицето и допълнително да затруднява дишането. Затова е добре да пробваме различни, за да намерим оптималният вариант за нашата форма на лицето.

Смяна

Ако ще ни се наложи да прекараме повече време с маска на високи температури, е добре да имаме повече от една под ръка. Когато маската се намокри от потта, е по-малко ефективна в защитата и прави вдишването и издишването по-трудно.

Затова е добре да я сменяме често и в никакъв случай да се опитваме да се охладим, като я намокрим.

Хидратация

Независимо дали носим маска или не, през топлите дни е от съществено значение да консумираме достатъчно вода. Ако усетим умора, замаяност и сърцебиене, вероятно кръвното ни налягане е по-ниско от обикновеното. В подобни случаи реагираме бързо с чаша вода, а най-добре да не чакаме да се стига дотам, предава Best Life.

От съществено значение е и да хидратираме добре кожата на лицето си, особено в участъците, които покриваме с маски. В тях се образуват различни раздразнения, кожата става много чувствителна и се нуждае от допълнителни грижи.

Виж коментарите (1)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Любопитни новини:
Задават се нови телевизионни преживявания
Венко с първи коментар след напускането на Слави Трифонов
Слави Трифонов се разделя с двамата от най-верните в екипа си
Наш манастир пази уникален стенопис на Тайната вечеря отпреди 7 в...
Много драматичен обрат с участник в "Стани богат", стигнал до 10 ...
Ивет Лалова: Не бих те заменила за целия свят


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).