Ивайла Александрова представя в Пловдив романа си "Горещо червено"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:15 / 29.10.2008
1376
Ивайла Александрова ще гостува в Пловдив с документалния си роман "Горещо червено". Премиерата пред пловдивска публика ще се състои на 4 ноември (вторник) от 18.00 часа в културен център "Тракарт".

Ивайла Александрова е журналист и редактор в Българско национално радио, една от водещите на "Артефир" по програма "Христо Ботев". Занимава се с писане и литературна критика. Работата по документалния роман "Горещо червено" й отнема близо девет години. Книгата събира документални свидетелства и архиви за живота и съдбата на българската интелигенция от 30-те до 60-те години на миналия век и в същото време разказва историята за трагичната участ на художника Райко Алексиев.

При излизането си документалната книга "Горещо червено" на Ивайла Александрова намери сериозен читателски и критически отзвук, но мястото й в културното пространство тепърва предстои да се осмисля и оформя. "Горещо червено" е книга, която запълва белите полета в познанието и паметта ни за мракобесните десетилетия от 1935 до 1965 г. След десетилетия на заблуди, премълчавани и изопачавани факти "Горещо червено" разкрива истинското лице на историята след 9 септември 1944. Във фокуса е трагичната участ на художника Райко Алексиев, но повествуванието е и реквием за една епоха и нейните представители - безследно изчезнали, арестувани, избивани от народната власт. Книгата е построена донякъде на принципа на хиперлинка: започва с разговорите на авторката с Весела Алексиева, вдовицата на убития на 9 септември 1944 г. художник, фейлетонист и журналист Райко Алексиев, известен с псевдонима си Фра Дяволо. На този фон под формата на обяснителни бележки тече документалният пласт, чието изследване е отнело на авторката 9 години търсене, пресяване и събиране из архивите. Личният разказ на вдовицата, подкрепен от "сухите" документални факти създават мащабна и пълна картина на годините на комунизма в България. Въпреки трагичните, смразяващи събития, книгата се чете изключително увлекателно. Част от причината е в умението на Александрова да откроява реалните хора, да ги представя в цялата им човешка сложност и пълнота. Тя настоятелно напомня, че преди да бъдат жертви, героите са били живи хора. Част от тях са оформяли културния профил на страната и са създавали предпоставките за едно по-европеидно развитие. На този фон престъпленията на комунизма изпъкват с цялото си мракобесие, тесногръдие и садизъм.

"Горещо червено" е горчива и нелесна за преглъщане, но безусловно необходима книга. Книга, която отваря черната кутия на миналото и изважда на светло травматичните събития от втората половина на ХХ век в пълната им нецензурирана версия.

При посещението си в България голямата ни писателка и сценаристка Свобода Бъчварова каза, че "Народ, който не познава миналото си, е осъден да го преживее отново". В този смисъл книгата на Ивайла Александрова е нещо като необходимият катарзис, очистващото повествувание, което да ни помогне да затворим най-сетне тъмните страници на историята.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Звездно бебе с приказна погача
Троен годеж в Hell's kitchen
Марина Стоименова: Гледам го и не мога да го осъзная
34 години заедно: Ето я жената на Орлин Горанов
Алекс Гърдева: Бони показа много подлост и наглост!
Журналист за "Денсинг старс": Позорен финал! Крайно несправедливо...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).