Гръцка медия: Ние сме измислили мартеницата

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (11)
16:36 / 20.02.2016
5048
Мартеницата и обичаят да се подаряват фигурки от червен и бял конец се оказват не български, а гръцки патент. Или поне това твърди едно от авторитетните електронни издания в южната ни съседка - Greek reporter.

"Според пролетната традиция, наречена "Марти" или "Марта", възрастните и децата носели малки гривни или гердани, направени от червени и бели вълнени конци от 1 до 31 март. 

Тази традиция се е появила най-напред в древна Гърция и след това се е разпространила на целия Балкански полуостров", започва статията на гръцкото издание.

Вярва се,че обичаят "Марти" идва от древна Гърция и по-точно е свързан с провеждането на Елeвзинските мистерии - ритуали, провеждани в чест на богинята на плодородието Деметра и дъщеря и Персефона. 

Хората, които са участвали в тях, е трябвало да носят подобни гривни, наречени "кроки" на дясната си ръка или на левия крак. Тези гривни се носят и днес и повечето гърци си ги слагат в последния ден на февруари.

Според вярванията гривните от червен и бял конец предпазвали от здравословни неразположени и пазели кожата на лицето незасегната от силните, през пролетта, слънчеви лъчи и от променливото през март време. 

А за древните гъркини бялата като сняг кожа била сигурен белег за етническа чистота и за това, че едно момиче може да си намери богат жених.

Все още в някои региони на Гърция в последния ден на март мартеницата се закачва на розов храст, след като притежателката й е видяла обаче щъркел. А той, като видел мартеницата, щял да я вземе и с с нейна помощ да си направи гнездото, пише Greekreporter.

В други райони мартеницата се слага около плодно дръвче да го пази от силното слънце, а в трепи се завързва на дървета, за да бъдат те плодородни", пишат съседите.


Виж коментарите (11)

Още по темата (26):
02.03.2016 55 бодита-мартенички за новородените бебета в две пловдивски болници
01.03.2016 Закичиха с мартеници минаващи по Главната в Пловдив
01.03.2016 ЦДГ "Велимира" - първенец в първомартенската изложба в "Тракия"
01.03.2016 Французойка с добро сърце трогна пловдивски хлапета
01.03.2016 Децата от Ресурсния център зарадваха кмета и заместник-кметовете
01.03.2016 Огромна мартеница сътвориха пловдивски ученици
Още новини от Любопитни новини:
Зомбори и Весела Бабинова се разминали в началото
Стридите - естествен афродизиак
Принц Уилям и принцеса Кейт "преминават през ада"
Остров Света Анастасия всеки ден посреща десетки туристи
Цитиридис влезе в болница
До дни започва финалът на най-популярна песен в Европа


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).