Днес е най-късият ден в годината

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:57 / 21.12.2021
1192
Днес е най-късият ден в годината, траещ 9 часа, 2 минути и 41 секунди. Това каза за "Фокус“ Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория, и катедра "Астрономия" при СУ "Св. Климент Охридски". 

"Астрономическата зима ще настъпи днес в 17:59 ч. българско време. Днес е най-късият ден в годината, траещ 9 часа, 2 минути и 41 секунди, изчислено за Астрономическата обсерватория на СУ в Борисовата градина. Съответно нощите сега са най-дългите – близо 14 часа и 58 мин за нашите географски ширини.

Днес Слънцето ще премине през точката на зимното слънцестоене в съзвездието Стрелец, а по обяд то ще кулминира най-ниско над южния хоризонт – на височина едва 23° 55′ за обсерваторията на СУ, в 12:24:46 ч. Обобщено казано, Слънцето сега не се издига високо над хоризонта, което всъщност е физическата причина в Северното полукълбо да настъпи зимата“, заяви Маркишки.

"След 21 декември денят ще започне да нараства, но отначало незабележимо – едва с по няколко секунди на всяка следваща дата. Например на 22 декември за Обсерваторията на СУ денят ще трае 9 часа, 2 минути и 43 секунди, а на 23 декември – 9 часа, 2 минути и 49 секунди. Продължителността на дните нараства най-бързо около датата на пролетното равноденствие 20 март – с почти 3 минути на всеки следващ ден. Такъв обаче е и темпът на скъсяването на дните около датата на есенното равноденствие 22 септември“, посочи той.

"Логично разликата в продължителността на дните е най-голяма на датите на зимното и лятното слънцестоене. На 21 юни тази година денят траеше 15 часа, 19 минути и 39 секунди за същата обсерватория, т.е. с близо 6 часа и 17 минути по-дълго от деня на 21 декември. Тази съществена разлика всъщност е причината за въвеждането на лятното часово време – още през 1916 г. в Европа. Целта тогава е била пестене на суровини и енергия във военновременните условия чрез по-ефективно използване на дългите летни дни. Вече повече от век споровете "за“ и "против“ тази мярка не стихват, но независимо дали тя в бъдеще ще се отмени или не, ние не можем да променим първопричината, довела до решението за нея – не можем да изравним продължителността на дните в годината“, допълни Маркишки.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Бричката: Кола, произведена през 2015 г., може да замърсява възду...
Бивша на Григор Димитров обра точките на Met Gala 2024
Храните, които подуват корема
Голяма наша актриса има рожден ден днес
Този тийнейджър решава, че след като завърши училище, ще живее въ...
Софи Маринова на една сцена с голямата Лили Иванова


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).